Kampagne fra Stop spild af mad.

Oplysning skal hindre madspild

Ryger endeskiven af rugbrødet eller de sidste rester fra gryden i skraldespanden er det madspild. Forbrugerbevægelsen 'Stop spild af mad' gør nu en ekstra indsats for at oplyse om, hvad madspild egentlig er.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På stop spild af mads hjemmeside giver aktive medlemmer af organisationen og fagfolk nu bud på, hvad madspild egentlig er, og hvordan det kan undgåes.

Også forbrugerbevægelsens Rådgiverpanelmedlem, konsulent og kogebogsforfatter

Nethe Plenge er forbrugerbevægelsens rådgiverpanelmedlem, konsulent og kogebogsforfatter.

"Det her går ud på at få begreb om, hvad madspild er for en størrelse, og at få nogle gode

vaner indarbejdet i sin hverdag. Man både skåner miljøet og sparer penge ved at mindske

sit madspild, og i lyset af den økonomiske krise er det selvsagt meningsløst at smide

penge direkte i skraldespanden," siger Nethe Plenge.

Nethe Plenge opremser de mest almindelige eksempler på madspild: "Det er spild af mad

på hjemmefronten, når man:

- smider mad ud, som kunne have været spist af en selv eller andre. Meget kan spares,

hvis man lærer sig at lave mad af rester.

- køber mere ind, end man reelt har brug for. Planlæg indkøbene og tag huskesedlen med,

når man køber ind. Pas på mængderabatter for eks. "køb 2 betal for 3"-tilbud, som får én

til at købe mere, end man har brug for.

- kasserer et stykke frugt, fordi det er lidt rynket, er blevet stødt eller har en plet. Skær I

stedet skurv og pletter af. Brug også resten af frugten til frugtsalat eller smoothies.

- smider mad ud, fordi det har været på bordet. Stil kun så meget på bordet, som bliver

spist op. Køl eller frys det varme mad ned hurtigst muligt.

- skubber madvarer bagud i køle- og køkkenskabe og sætter nye indkøb forrest. Tjek

indholdet af dit køle- og køkkenskab, inden du køber ind. Køb ikke nyt, før det gamle er

brugt op

- lægger nye varer i fryseren, før de gamle af samme slags er brugt. Sæt dato på