Blog
1   5

Folkeskolen blev hans redning

Abonner på nyt om Pædagogik på kanten i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kendt dansk-amerikaner fra samfundets bund blev gang på gang reddet af de basale gode kundskaber og færdigheder, han havde fået med sig fra den danske folkeskole

I 1851 blev der i en fattig fynsk arbejderfamilie født en dreng ved navn Chris(tian) Madsen. Hans liv blev langt, dramatisk og præget af store op- og nedture, men han klarede sig altid igennem pga de gode basale skolekundskaber, han havde med sig fra den danske folkeskole. Han gik i den lokale "stråtækte" og var en lærenem dreng, der fik gode udtalelser. Det fik ham videre til en landbrugsskole og et drømmejob på Erimitageslottet. Men i vinteren 1868 blev han syg og indlagt på hospitalet. Dengang var der ikke noget med sygedagpenge, gratis sundhedsvæsen og lejelov, så ikke alene blev han fyret fra sit gode job og smidt ud af sin lille lejlighed, han fik også en kæmpemæssig regning fra sygehuset. Så stod han der på gaden i København, fyret, hjemløs og med en kæmpe gæld. Han tog et af datidens "kviklån" på et  lånekontor med en rente på 70%, men kunne stadig ikke betale hele sin gæld. Det førte ham ud i kriminalitet og han endte  i Vridsløselille. Her mødte Chris imidlertid de fængslede leder af socialdemokratiet, der dengang var forbudt, bl.a. Louis Pio. Chris Madsen sugede til sig og blev selv socialist. Efter fængslet udvandredre han ligesom Louis Pio til USA, hvor han meldte sig til militæret og kom med i indianerkrigene ude mod vest. Han havde dog forståelse for indianernes sag og blev venner med mange af dem. I militæret blev han pga sine gode skolekundskaber hurtigt forfremmet og kom så langt, som man kan uden officersuddannelse. Han blev gift og fik børn derovre. Senere blev han US Marshal, et fornemt job for en landarbejdersøn, og var med til at indfange Dalton- og Doolin banderne. Chris var aktiv til det sidste og døde som 92 årig af en faldulykke i 1944. Læs evt mere om ham i min bog "Et liv på kanten. En biografisk fortælling om Chris Madsens utrolige liv", der udkom sidste år.    

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.439 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.479 andre er allerede tilmeldt