Kristendomskundskab
2   15

Religionsdidaktiker: Riisagers rådgivningsgruppe mangler mangfoldighed

Hans Krab Koed, religionsdidaktiker og censorformand på læreruddannelsen, mener, der mangler diversitet og religionsfaglighed i den rådgivningsgruppe, der skal revitalisere faget kristendomskundskab.

Det religionsvidenskabelige forsvinder i det oplæg, Undervisningsministeriet har lavet til rådgivningsgruppen, der skal komme med forslag til en revitalisering af kristendomsfaget, siger lektor Hans Krab Koed til folkeskolen.dk/religion.

"Det er en ommer. Der er for lidt religionsvidenskab og for meget etik og livsfilosofi i oplægget til rådgivningsgruppen. Og det bliver kun værre af, at etikken og livsfilosofien er forankret i et luthersk-evangelisk verdenssyn, som i forvejen fylder meget i kristendomskundskabsfaget", siger han.

"Vores elever har brug for religionsfaglig viden, hvis de skal kunne begå sig i vores komplekse, multikulturelle samfund. Ikke mindst om islam, som der er enormt mange fordomme om. Derfor er det meget problematisk, at der i rådgivningsgruppen ikke er repræsentanter med islamisk baggrund eller for den sags skyld for eksempel med et ateistisk livssyn".

Rådgivningsgruppens medlemmer

 

  • Henrik Christensen, skoleleder, Marie Mørk Skole, Hillerød - formand 
  • Stig Hejl Pedersen, lærer, Kastrupgårdskolen, Kastrup
  • David Peter Schmidt, lærer, Rønnebærskolen, Aarhus
  • Jens-Peter Noes Olesen, lektor, UCN, læreruddannelsen Aalborg
  • Dorete Kallesøe, lektor, Via UC
  • Torben Bramming, præst, Ribe
  • Kristoffer Garne, præst, Kjellerup
  • Ane Kirstine Brandt, religionsteologisk konsulent, Folkekirke og Religionsmøde
  • John Rydahl, formand for religionslærerforeningen

Hans Krab Koed understreger, at hans kritik ikke går på de konkrete medlemmer af udvalget, men på udvalgets mangel på diversitet. To af udvalgets ni medlemmer er således folkekirkepræster, og én repræsenterer organisationen 'Folkekirke og religionsmøde'.

Artiklen fortsætter under banneret

Ateist: Folkekirken skal ikke definere skolefag 

Simon Ørregaard Nielsen, som er formand for Ateistisk Selskab, finder også sammensætningen af rådgivningsgruppen problematisk.

"Vi kan frygte, at folkekirken kan få lov til at sidde og definere kristendomsfaget, og det er selvfølgelig et demokratisk problem. Vi mener heller ikke, at emner som ensomhed og rådvildhed skal tages op i en religiøs kontekst".

Simon Ørregaard Nielsen vil ikke afvise, at Ateistisk Selskab ville komme med input til rådgivningsgruppen, hvis de bliver spurgt.

"Som udgangspunkt taler vi med alle, så det kan vi ikke afvise, at vi ville gøre. Det ville komme an på indholdet af invitationen og hvad den konkrete opgave lød på. Men helt grundlæggende mener vi, at faget kristendomskundskab skal afskaffes i folkeskolen, og at noget af indholdet skal fordeles til andre fag, for eksempel historie, hvor man kan beskæftige sig med religion som historisk fænomen", siger han.

"Andre dele af faget kan flyttes til et nyt fag om idehistorie eller lignende, og en del skal helt ud af skolen. Hvis vi skulle bedrage til rådgivningsgruppen, skulle det være for at trække arbejdet i en mere sekulær retning".

Folkeskolen.dk/religion har kontaktet Undervisningsministeriets presseafdeling for en kommentar, men fordi der er i mellemtiden er udskrevet valg, har ministeriet ikke mulighed for at svare.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.079 andre er allerede tilmeldt