Pædagogik
0   29

Oversigt: Her er de pædagogiske modebølger

PÆDAGOGIKKENS MODEBØLGER

Howard Gardner (mange intelligenser)

Mange intelligenser: Teori udviklet af udviklingspsykolog Howard Gardner om, at mennesket kan være intelligent på ni forskellige områder, og at de områder fungerer relativt uafhængigt af hinanden.

Læringsstile

Teori om, at der er fire forskellige måder at lære nyt stof på, og at vi alle har vores foretrukne. Undervisningen bør ifølge teorien tilrettelægges, så flere læringsstile tilgodeses.

Pals

Står for positiv adfærd i læring og samspil. PALS har til hensigt at udvikle, styrke og støtte en positiv, inkluderende og proaktiv skolekultur.

LP-model

Er en forkortelse for læringsmiljø og pædagogisk analyse. LP er en pædagogisk analysemodel, som giver lærere og pædagoger redskaber til at forstå de faktorer, som udløser, påvirker og opretholder adfærds-, trivsels- og læringsproblemer.

Nest

Nest er en pædagogisk praksis, hvor børn med og uden autisme er en del af samme klassefællesskab. Undervisningen er tilrettelagt efter specialpædagogiske principper.

Flipped learning

Også kaldet flipped classroom. Begrebet dækker over undervisning, hvor der inddrages små korte videoforedrag, primært i forberedelsen.

Cooperative

Undervisningsform, der gennem strukturerede samarbejdsprocesser søger at skabe en ny dynamik i klasseværelset. Fokus på fysisk aktivitet.

Portfolio

Metode, der tager udgangspunkt i at samle elevens arbejde med henblik på at kunne dokumentere og reflektere over egen læring.

Reading recovery

Undervisningsprogram til børn, der har brug for mere hjælp til at lære at læse og skrive, end det er muligt at give dem i klassen.

Evidens

Evidensbaseret pædagogik: Forestilling om, at den pædagogiske praksis er baseret på den for tiden bedste tilgængelige viden, herunder især forskning.

Målstyring

Pædagogisk tankegang, hvor læringen sigter efter fastsatte mål for, hvad eleverne skal kunne.

Dannelse

Citat fra Gyldendals Den Store Danske: »Dannelse er et af de vanskeligste pædagogiske begreber at få hold på; men det udtrykker en bestræbelse på at finde et undervisningsindhold, der udgør et samlet hele, og står derved i modsætning til usammenhængende informationer og ensidig specialisering rettet mod erhverv og ekstrem individualisering«.

 

 

VORES METODE:   Grafen over pædagogiske modebølger er blevet til ved en simpel søgning på folkeskolen.dk. Her er det blevet talt op, hvor mange artikler, anmeldelser, debatindlæg med mere der hvert år har nævnt det pågældende begreb mindst en gang. Det er altså ikke nødvendigvis tekster, der har det pågældende begreb som hovedemne.

Af praktiske årsager har vi valgt kun at undersøge begreber, som relativt nemt kunne identificeres i søgningen. Således har vi for eksempel søgt på »LP-model« frem for »LP«, som begrebet af og til omtales som. Det var ikke praktisk muligt at sortere i søgeresultaterne, så vi fik frasorteret omtalerne af Lærernes Pension og af vinylbaserede musikmedier fra de ønskede omtaler af et pædagogisk koncept. Af samme grund har vi søgt på »Gardner« frem for »mange intelligenser«.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har valgt at fokusere på tiden fra 2001 og frem til 2018, fordi vi med sikkerhed ved, at alt, vi har udgivet i fagbladet Folkeskolen og på folkeskolen.dk i den periode, er tilgængeligt. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.072 andre er allerede tilmeldt