Blog
0   5

Lykke-Per og nutidens unge helte

Abonner på nyt om Helge Christiansen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Med udgangspunkt i Lykke-Per af Henrik Pontoppidan drager jeg sammenligninger med hverdagens unge helte, der trods dårlige opvækstvilkår har kæmpet sig frem til et godt liv.. Det gælder ikke mindst integrationens helte

Jeg bringer herunder sidste del af en kronik, som i dag findes i "Danmark", landets største avis med 420000 abonnenter. Danmark er en fast selvstændig sektion i 13 fynske og jyske aviser. Kronikken i sin helhed kan læses på fyens.dk.

Her kommer citat af sidste del af kronikken: 

"Lykke-Per siger til sidst i romanen, at han er lykkelig i sin forudsætningsløse forholden sig til naturen og til virkeligheden i det hele taget. Jeg synes dog, at han resignerer. Han forkaster ganske vist sit barndomshjems strenge, kristne tro, men lever på det verdslige plan  videre med dens strenge, asketiske måde at leve på og med dens ubønhørlige krav, forsagelse og strenghed. Han opretholder en tilkæmpet harmoni i isolation fra andre mennesker og ved dyrkelse af naturen.

Mine egne erfaringer med at bearbejde barndommen svarer ikke til Lykke-Pers. Får man bearbejdet oplevelserne, ser man blidere og med større forståelse på den tids strenge, religiøse miljøer, der også rummede værdier og gode oplevelser.....

Artiklen fortsætter under banneret

Samtidig må jeg undre mig over, at der er børn og unge, der trods forfærdelige oplevelser i barndommen og elendige vilkår alligevel kan arbejde sig ud af den miljømæssige arvs byrder og skabe sig en god tilværelse og blive en ægte Lykke-Per. Det gælder danske børn med dårlige opvækstvilkår, men ikke mindst indvandrere, der med voldsomme oplevelsesrædsler i bagagen alligevel klarer sig glimrende De er virkelig helte. For indvandrernes vedkommende integrationens helte.

Forfatteren Pia Sigmund har netop udgivet en bog med titlen ”Danske unge. Gode historier fra den danske mangfoldighed” på forlaget Ravnerock. Her fortælles 22 unge indvandreres historier. De har klaret sig godt på trods af vanskelige vilkår og er typiske for hovedparten af unge indvandrere i Danmark. Min kone og jeg har selv oplevet samme forløb med børn og unge flygtninge, vi har arbejdet med som frivillige i Dansk Flyftningehjælps regi.

Integrationen lykkes ofte langt bedre, end det beskrives i pressen. Men integrationens helte hører  vi ikke så meget om i den offentlige debat og slet ikke i nogle politikeres hadske, skamløse  og opportunistiske nedgøring af de ”fremmede”.

Heldigvis er der mange unge- både gammeldanske og nydanske- som trods negative oplevelser, traumatiske sår og alle odds imod sig- uddanner sig og klarer sig i vore dages krævende og komplicerede samfund. De er virkelig hverdagens helte.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.056 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
351 andre er allerede tilmeldt