"Jeg vil også dele denne pris med mine danske venner. De lærte mig, hvem Grundtvig er, hvad hans værdi er, og hvordan han har ændret det danske samfund," siger Yeonho Oh.

Sydkoreansk prisvinder: Grundtvig skal lære os at blive lykkelige

Han har startet en bevægelse i Sydkorea bygget på Grundtvigs skoletanker, holdt mere end 800 foredrag om Grundtvig og Danmark samt skrevet bogen ’Can we also be happy?’ Vinderen af årets Grundtvigpris Yeonho Oh mener, at Sydkorea kan lære meget af Danmark.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dagens æresgæst på Grundtvigsk Forums årsmøde på Vartov i København har fløjet den halve klode rundt for at komme. Men det er han vant til.

Det er 17. gang, den sydkoreanske journalist og forfatter Yeonho Oh er her på de seneste fem år. Han er nemlig så betaget af den danske højskolegrundlægger N.F.S. Grundtvig, at han bruger det meste af sin tid på at udbrede hans tanker til sine landsmænd. For det arbejde har han i dag modtaget N.F.S. Grundtvigs Pris.

"Hver gang jeg besøger Vartov og møder Grundtvig-statuen, takker jeg for det, han har lært os, og spørger, hvad vi skal gøre for at skabe et bedre samfund. Med modtagelsen af Grundtvig-prisen 2018 tænker jeg tilbage på de sidste seks år, og det giver mig mod til at gå et skridt videre for at sprede Grundtvig-værdierne i Korea", siger han.

Yeonho Oh har skabt en bevægelse i Sydkorea baseret på Grundtvigs tanker, og han vil dele prisen med sine koreanske venner, såkaldte "Ggumtle landsbyboere", der har forsøgt at gøre noget for at skabe et lykkeligere samfund.

I 2016 åbnede han den første Ggumtle Efterskole, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har besøgt ved åbningen. Her sammenlignede statsministeren Yeonho Oh med Kresten Kold.

UC Sjælland: Grundtvig er stadig relevant - men vi må prioritere vores forskning

"Jeg vil også dele denne pris med mine danske venner. De lærte mig, hvem Grundtvig er, hvad hans værdi er, og hvordan han har ændret det danske samfund," siger Yeonho Oh.

Prorektor: Værd at huske på Grundtvig i folkeskolen

Yeonho Oh er inspireret af Danmark og danske fri- og efterskoler. Prorektor på UC Syd Alexander von Oettingen, som også sidder i Grundtvigsk Forums styrelse, mener, at sydkoreanerens arbejde bør huske os på, hvad vi har i Grundtvig - også i folkeskolen.

"Efterskolerne kan noget, folkeskolen mangler. De har nemlig mere fokus på mening og formål og mindre på styring. Arven fra Grundtvig har vist, at man godt kan styre på værdier og formål. I folkeskolen er man i gang med at lempe målstyringen, men hvad skal så træde i stedet? Her kan efterskolerne vise den grundtvigske vej med det formålsorienterede og livsoplysende fokus. Men netop uden at miste styringen", siger han.

Bachelorer: Efterskolen som en lomme uden for konkurrencestaten

von Oettingen mener derfor, at vi skal lade os inspirere den anden vej også.

"Det gode man selv gør, værdsætter man ikke alt for højt. Man mister blikket for den gode tradition, man selv står på. Det kan Yeonho Oh hjælpe os med at se. Selvom det selvfølgelig er i en helt anden kontekst, han arbejder", siger han.