PLC-skolebibliotekar
0   3

Lovforslag åbner for at PLC og folkebiblioteker kan slås sammen

Forligskredsen vil give kommuner lov til selv at bestemme, om de vil slå skolens pædagogiske læringscenter og folkebiblioteket sammen på én lokalitet. Det er essensens af et lovforslag, som undervisningsminister Merete Riisager har fremsat.

Siden skoleåret 2014-15 har der været en række forsøg, hvor kommuner har fået lov til at oprette fælles ledelse af pædagogiske læringscentre og folkebiblioteker. Erfaringerne fra forsøgene har været positive, og derfor besluttede forligskredsen bag folkeskoleforliget at forlænge forsøget til og med skoleåret 2018-19. Dengang var målet, at ordningen skulle gøres til en permanent mulighed for kommunerne.

Nu har undervisningsminister Merete Riisager fremsat et lovforslag, som netop vil give kommunerne den mulighed.

 

Det skal PLC: 

Læringscentret skal fremme elevernes læring og trivsel i en motiverende og varieret skoledag ved at udvikle og understøtte læringsrelaterede aktiviteter for eleverne samt inspirere og understøtte det undervisende personales fokus på læreprocesser og læringsresultater.

Stk. 2  Det pædagogiske læringscenter skal herunder medvirke til at

1) understøtte skoleudviklingsinitiativer i samspil med ledelsen,

2) formidle kulturtilbud til børn og unge,

3) sætte forskningsbaseret viden om læring i spil på skolen og

4) understøtte samarbejdet mellem skolens ressourcepersoner.

Fra bekendtgørelsen

"Med lovforslaget foreslås det at tillægge kommunalbestyrelsen kompetence til at beslutte, at der etableres et integreret bibliotek bestående af det pædagogiske læringscenter og et folkebibliotek, herunder at det integrerede bibliotek skal have hel eller delvis fælles ledelse, at det kan samles på én lokalitet, hvis det vurderes at forbedre bibliotekstilbuddet til skolens elever og kommunens borgere, samt at skolebestyrelsen ikke skal godkende det integrerede biblioteks materiale, medmindre de udelukkende anvendes som undervisningsmidler på skolen", lød det fra Merete Riisager, da hun fremlagde forslaget.

Artiklen fortsætter under banneret

DLF: PLC er omdrejningssted for pædagogisk udvikling

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen mener, det er afgørende for om en sammenlægning bliver en succes, at beslutninger og bevillinger til indkøb af undervisningsmaterialer forbliver i skoleregi. Han understreger i DLF's høringssvar til lovforslaget også, at bemandingen på det sammenlagte bibliotek skal være rimelig i forhold til skolens opgave, og at det pædagogiske læringscenter på skoler er et omdrejningssted for pædagogisk udvikling. Derfor bør det fælles bibliotek være bemandet med lærere, mener lærernes formand.

"I en sammenlægning med folkebiblioteket vil det være afgørende, at der fortsat er kontakt til og føling med skolens pædagogiske linje og den daglige undervisning. Det er derfor en forudsætning for, at integrerede biblioteker kan løse den samlede opgave, at de er bemandende med kvalificerede lærere", lyder det fra Anders Bondo i høringssvaret.

Han opfordrer politikerne til at sikre, at de lovmæssige bestemmelser, der gælder for pædagogiske læringscentre også bliver skrevet ind i det nye lovforslag. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
699 andre er allerede tilmeldt