Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen har bedt ministeret vurdere, om der er brug for en indskærpelse over for kommunerne. Det har Merete Riisager afvist.

Ombudsmanden slår fast: Skoler kan ikke kræve, at elever tager it-udstyr med

En skole i Sønderborg skrev sidste år til forældrene i 3.klasse, at eleverne forventes at medbringe eget it-udstyr. Ombudsmanden gik ind i sagen og slår nu fast, at man ikke må kræve, kun opfordre til Bring Your Own Device.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan folkeskoler hverken kræve eller forvente, at elever kommer i skole med egne computere. Det understreger ombudsmanden i sin afgørelse i en sag fra Sønderborg Kommune.

Her klagede forældre over, at Nørreskov-Skolen i et forældrebrev i marts skrev, at skolen forventede, at eleverne fremover selv ville medbringe en bærbar pc til brug i undervisningen.

Skole forventer at eleverne har pc - nu går Ombudsmanden ind i sagen

"Undervisningen i folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan skolerne hverken kræve eller udtrykke forventning om, at eleverne medbringer deres eget it-udstyr", siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Forventning bliver til opfordring

Brevet til forældrene blev sendt i juli 2017. I marts 2018 meddelte ombudsmanden, at han ville gå ind i sagen.

Allerede et par dage efter beklagede Nørreskov-Skolen og Sønderborg Kommune formuleringen og ændrede den til, at de nu alene opfordrede til, at eleverne medbringer eget udstyr.

Nu 'opfordrer' Nørreskov-Skolen til at eleverne har pc med

Samtidig indskærpede kommunen over for de øvrige skoleledere, at det er frivilligt, om man vil medbringe pc, og at skolen skal stille it-udstyr til rådighed, hvis det er nødvendigt for skolearbejdet, og eleverne ikke selv har det med.

Ministeriet følger udviklingen

I marts 2017 var undervisningsminister Merete Riisager kaldt i samråd, efter en undersøgelse fra foreningen Skole og Forældre viste, at otte procent af de adspurgte forældre oplever det som et krav, at eleverne medbringer eget it-udstyr.

Her afviste ministeren at undersøge omfanget men gav tilsagn om, at hun ville drøfte sagen med KL.

Merete Riisager vil ikke undersøge om elever presses til at medbringe eget it-udstyr

I forbindelse med behandlingen af klagesagen fra Nørreskov-Skolen har ombudsmanden bedt ministeriet om at få oplyst, om undervisningsministeren på baggrund af de drøftelser mener, der er brug for at udsende en vejledning til kommunerne.

Undervisningsministeren har ikke vurderet, at der på nuværende tidspunkt er behov for yderligere tiltag, oplyser ombudsmanden. Merete Riisager vil dog fortsat følge udviklingen og foretage en ny vurdering, hvis der opleves behov for det.

Bring Your Own Device-strategien kom for alvor på dagsordenen i 2012, da KL i et brev til landets borgmestre gjorde det klart, at digitaliseringen af folkeskolen, efter aftale med regeringen, bygger på den forståelse, at hovedparten af eleverne selv medbringer deres egne digitale enheder.

"Der er tale om vigtige forventningsafstemningsprocesser i forhold til forældrene til eleverne i folkeskolen, som KL anbefaler, at kommunerne fastlægger en strategi for og påbegynder i god tid«, skrev KL i juli 2012 ud til borgmestrene.

'Bring your own device' betyder også 'any device'