Blog
0   23

Chunks som benzin på sprogtilegnelsens motor!

Abonner på nyt om Tidligere sprogstart - ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

"Det er pinligt at lave fejl!" er et typisk elevudsagn, og en logisk konsekvens deraf er, at eleverne er særdeles tilbageholdende med at kommunikere mundtligt på tysk.

Kommunikation er målet i tyskundervisningen

I Forenklede fælles mål i tysk er nøgleordet KOMMUNIKATION, både mundtlig og skriftlig kommunikation placeret i en ’tysksproget kulturel ramme’. Eleverne skal lære tysk, fordi de skal lære at kommunikere med tysksprogede og derigennem få adgang til en større verden og udvide deres horisont.

Hvis kommunikationen lykkes, så er man på rette vej – på trods af at sproget måske ikke er korrekt, på trods af at man laver fejl! Da der er tale om et nyt sprog med ukendte ord og ukendte grammatiske strukturer, ja så er det en proces at udvikle sproget; det kan naturligvis ikke være korrekt fra starten.

En chunks–baseret tilgang

Artiklen fortsætter under banneret

En genvej til at udvikle et mere korrekt og flydende sprog er at arbejde systematiks med chunks, som vi har gjort det i A.P. Møller-projektet om tidligere sprogstart. At arbejde chunks-baseret vil sige at arbejde med at imitere og automatisere flerordsfraser, hvilket svarer til den måde vi lærer vores modersmål på. Hvis vi i tyskundervisningen tilbyder eleverne allerede eksisterende fraser, som de skal gentage (mange gange) skaber vi mulighed for aktiv sprogbrug i en tryg ramme. Fx: Ich heiße… Wie heißt du?, Ich spiele Klavier/Fussball/Tennis – Was spielst du?,

Chunks er ”benzin på motoren”

En af praksisanbefalingerne i Tidligere sprogstart lyder, at vi skal sørge for at give eleverne succesoplevelser, hvilket netop er muligt med chunks. Med chunks kan eleverne kommunikere på tysk fra første time, da de fungerer som et solidt stillads for elevernes sproglige produktion. Chunks er benzin på den sproglige udviklings motor; chunks sætter - billedligt talt - hurtigt eleverne i stand til at køre, og chunks kan få eleverne til at køre langt med det tyske sprog!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.756 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
993 andre er allerede tilmeldt