Lærer- og efteruddannelse
4   59

Samme ansøgertal til læreruddannelsen som sidste år

3.112 mennesker har søgt læreruddannelsen som deres førsteprioritet i år. Det er næsten identisk med sidste års ansøgertal. De lærerstuderendes formand havde ønsket sig flere ansøgere, men glæder sig over, at overenskomst-uroen ikke har fået tallet til at falde.

"Jeg synes jo, at læreruddannelsen er den mest fantastisk uddannelse, så jeg ville ønske, at flere ville søge ind. Særligt fordi ansøgertallet jo slet ikke stemmer overens med behovet i folkeskolen", siger formand for Lærerstuderendes Landskreds Jenny Maria Jørgensen.

Hun havde dog ikke regnet med en stigning, blandt andet fordi uddannelsen snart skal evalueres.

Sidste år havde 3.108 personer læreruddannelsen som deres førsteprioritet, og i år er tallet altså 3.112. Jenny Maria Jørgensen mener derfor heller ikke, at uroen omkring overenskomstforhandlingerne har påvirket negativt.

"Det, at KL og DLF nu går sammen og forsøger at forbedre forholdene med kommissionen, tror jeg faktisk på sigt kan have en positiv effekt. Særligt hvis de - som der står i kommissoriet - vil se på lærerstartsordninger og prøve at klæde de nyuddannede bedre på til det første hårde år som lærer. Det kunne resultere i flere positive historier fra unge, nystartede lærere, og jeg tror, at det blandt andet er det, der skal til for at få flere til at søge ind".

Artiklen fortsætter under banneret

Hun mener i øvrigt, at det er mindst ligeså vigtigt at få gjort noget ved frafaldet på læreruddannelsen, der er på over en tredjedel, som det er at få hævet ansøgertallet.

Flere ansøgere på på VIA og Absalon

Via University College har fået 6,6 procent flere ansøgere på læreruddannelsen - sidste år havde de 814 ansøgere, mens de i år har fået 868. Vias rektor, Harald Mikkelsen er overordentlig tilfreds og peger som en del af årsagen på, at de har igangsat en handleplan med 10 ambitioner til at gøre uddannelsen stærkere.

"Det er særdeles positivt, at der er flere unge, der gerne vil uddanne sig til lærere. Der er mangel på lærere flere steder i Danmark, og at blive lærer og dermed tage ansvar for at danne og uddanne Danmarks børn er afgørende vigtigt for hele samfundets udvikling", siger han.

For første gang har man kunnet søge ind på en såkaldt uddannelsesstation, så man tager halvdelen af uddannelsen på campus i Nørre Nissum, og den anden halvdel på en af de to uddannelsesstationer i henholdsvis Holstebro og Randers. Man har skullet søge i Nørre Nissum, og her er ansøgertallet steget med 60 procent fra 58 til 95. Så de to nye uddannelsesstationer bliver en realitet. 

Endnu større er fremgangen på Professionshøjskolen Absalon, som har 13 procent flere ansøgere. 382 i år mod 338 sidste år.

"Det er en markant fremgang og meget glædeligt, at der år for år er flere, der vil være lærer. Der er brug for lærere i folkeskolerne i Region Sjælland", lyder det fra rektor Camilla Wang, der følges op af uddannelsesleder ved læreruddannelsen i Vordingborg, Lonnie Ransby Stahl.

"Vi har arbejdet benhårdt med at udvikle nogle spændende varianter af vores læreruddannelse på Absalon, og det har nok været med til at øge interessen."

Færre ansøgere i København, Nordjylland og på Fyn

På København Professionhøjskole, som 1. marts opstod som en fusion af professionshøjskolerne UCC og Metropol, har man oplevet fremgang på en del uddannelser. Men ansøgertallet på læreruddannelsen er gået 8,8 procent tilbage fra 1.050 i 2017 til 958 i år.

Rektor Stefan Hermann siger:

"På Københavns Professionshøjskole glæder vi os over, at flere af vores uddannelser er gået frem i ansøgertal. Samtidig ser vi med alvor på, at færre har ønsket at søge ind på lærer- og pædagoguddannelserne; uddannelser, hvor der er brug for flere dygtige og motiverede studerende. Vi vil arbejde målrettet for at tiltrække endnu flere studerende, så der er kyndige professionelle til samfundsbærende institutioner inden for sundhed, skole, administration, det sociale og pædagogiske område".

Samme situation findes på UC Nordjylland, som i det samlede ansøgertal har oplevet den største fremgang i professionshøjskolens historie. Men på læreruddanelsen er ansøgertallet gået 2 procent tilbage fra 344 i 2017 til 336 i år.

"Ansøgertallet er tilfredsstillende, men vi skal have endnu flere dygtige, ambitiøse og motiverede unge til at vælge læreruddannelsen. Veluddannede lærere er afgørende for, at vi kan skabe de bedste forudsætninger for vores børn og unge i folkeskolen", siger rektor Lene Augusta Jørgensen.

Også UC Lillebælt har oplevet en generel fremgang, men en tilbagegang på ni procent på læreruddannelsen fra 424 i 2017 til 385 i år. Med i det regnskab skal dog tælles, at UCL for første gang har haft vinteroptag for et halvt år siden, hvor de optog 100 studerende.

"Når vi korrigerer for vinteroptaget ser det rigtig fornuftigt ud for den fynske læreruddannelse", siger rektor Erik Knudsen og fortsætter: "Læreruddannelsen i Jelling har fremgang, og det er glædeligt. En del af forklaringen er formentlig den nye traineelæreruddannelse, vi laver sammen med Fredericia Kommune".

Op og ned på UC Syd

Det samlede ansøgertal til læreruddannelserne i UC Syd er faldet med seks procent. Men det dækker over to forskellige udviklinger. Haderslev har oplevet en relativt kraftig tilbagegang fra 224 til 194 ansøgere, mens Esbjerg er gået fra 90 til 102 ansøgere.

Rektor Birthe Friis Mortensen roser ansøgerne.

"Jeg lægger mærke til, at de unge er fokuserede på at få uddannelser, der er efterspørgsel efter. Det er utrolig vigtigt i hele landet, og i et område som vores skal vi kunne følge med, for at fastholde vores arbejdspladser", siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
476 andre er allerede tilmeldt