Anmeldelse Skønlitteratur
0   28

Når kærligheden både gør ondt og godt, er det godt

Titlen er den præmis, der gennemsyrer bogen. Kærligheden gør ondt og er smertefuld, selvom der er lindring hos psykologen og dermed lys for enden af tunnelen.

Når man forveksler kærlighed med en saks

Fakta


Titel
Når man forveksler kærlighed med en saks

Forfatter
Tomas Lagermand Lundme

Pris
240

Sider
200

Forlag
Gyldendal

"Når man forveksler kærlighed med en saks" er en ungdomsroman af Tomas Lagermand Lundme. Sproget er enkelt og alligevel spækket med tomme pladser og mangel på kohæsive bånd – som netop er bogens styrke, da det giver mulighed for selv at digte med.

Artiklen fortsætter under banneret

Romanen er bygget op af små kapitler, der af og til står for sig selv og dirrer som små prosastykker. Kompositionen veksler mellem kapiteloverskrifterne "dengang" og "nu", hvor man kommer tæt på hovedkarakteren, en ung dreng på henholdsvis 14 og 15 år.

Der er noget autentisk og rørende ved denne dreng, som skildrer sin homoseksuelle kærlighed til en ældre mand, Mads, og sin kærlighed til morfaren og mormoren, som dør undervejs. Forældrene er ikkenærværende. Moren ligger i misbrugståger og skader sig selv på de mest forfærdelige måder. Kæresten Mads bliver metaforisk kaldt for bjørn, fordi han er en bamse eller lidt ligesom en mor, men samtidig kan ordet referere til "bjørn" i homoseksuel forstand; en skægget, rund type. Selv karakteriserer fortælleren sig som en soldat, der kæmper mod gråden.

Temaerne kredser om køn og identitet, og selvom det kan være grænseoverskridende for dem, som opfatter analsex og homoseksualitet som tabu, er det en roman, der netop kan åbne for andre, fremmede verdener.

Hovedkarakteren er in-between, hverken pige eller dreng: ”Jeg ser på mig selv i spejlet. Klemmer pikken ind mellem mine ben. Den forsvinder. Efterlader en streg som en orm med hår om. Jeg er ikke nogen pige. Jeg er ikke nogen dreng”. Omslaget, der forestiller en saks, ligner samtidig en Rorschachtest og en sommerfugl - symbolet på tranformation.

Til bogen er et undervisningsforløb på Danskgyldendal.dk med en fin film med forfatteren, der fortæller om bogen og sig selv.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.213 andre er allerede tilmeldt