Anmeldelse

Når man forveksler kærlighed med en saks

Når kærligheden både gør ondt og godt, er det godt

Titlen er den præmis, der gennemsyrer bogen. Kærligheden gør ondt og er smertefuld, selvom der er lindring hos psykologen og dermed lys for enden af tunnelen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Når man forveksler kærlighed med en saks" er en ungdomsroman af Tomas Lagermand Lundme. Sproget er enkelt og alligevel spækket med tomme pladser og mangel på kohæsive bånd – som netop er bogens styrke, da det giver mulighed for selv at digte med.

Fakta:

Titel: Når man forveksler kærlighed med en saks

Forfatter: Tomas Lagermand Lundme

Pris: 240

Sider: 200

Forlag: Gyldendal

Romanen er bygget op af små kapitler, der af og til står for sig selv og dirrer som små prosastykker. Kompositionen veksler mellem kapiteloverskrifterne "dengang" og "nu", hvor man kommer tæt på hovedkarakteren, en ung dreng på henholdsvis 14 og 15 år.

Der er noget autentisk og rørende ved denne dreng, som skildrer sin homoseksuelle kærlighed til en ældre mand, Mads, og sin kærlighed til morfaren og mormoren, som dør undervejs. Forældrene er ikkenærværende. Moren ligger i misbrugståger og skader sig selv på de mest forfærdelige måder. Kæresten Mads bliver metaforisk kaldt for bjørn, fordi han er en bamse eller lidt ligesom en mor, men samtidig kan ordet referere til "bjørn" i homoseksuel forstand; en skægget, rund type. Selv karakteriserer fortælleren sig som en soldat, der kæmper mod gråden.

Temaerne kredser om køn og identitet, og selvom det kan være grænseoverskridende for dem, som opfatter analsex og homoseksualitet som tabu, er det en roman, der netop kan åbne for andre, fremmede verdener.

Hovedkarakteren er in-between, hverken pige eller dreng: ”Jeg ser på mig selv i spejlet. Klemmer pikken ind mellem mine ben. Den forsvinder. Efterlader en streg som en orm med hår om. Jeg er ikke nogen pige. Jeg er ikke nogen dreng”. Omslaget, der forestiller en saks, ligner samtidig en Rorschachtest og en sommerfugl - symbolet på tranformation.

Til bogen er et undervisningsforløb på Danskgyldendal.dk med en fin film med forfatteren, der fortæller om bogen og sig selv.