OK18
23   55

Erfaren topembedsmand skal løse arbejdstidsknude

Efter at bl.a. Avisen.dk og politiken.dk har offentliggjort navnet, bringer folkeskolen.dk også navnet på formanden for den nye arbejdstidskommission. Det er den tidligere formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen, som har en lang karriere som både lærer og topembedsmand bag sig, der nu skal forsøge at løse arbejdstidsknuden.

Opdateret kl. 22:15 med interview med Per B. Christensen og 4/5 kl. 8:25 med kommentarer fra Næstved Lærerkreds:

Per B. Christensen afbryder midlertidigt sin pension for at være formand for den nye undersøgelseskommission, som Danmarks Lærerforening og KL nedsætter som en del af det overenskomstforlig, parterne indgik i weekenden. 
Da KL og Danmarks Lærerforening i sidste uge tilbød ham posten som kommissionsformand, var Per B. Christensen både glad og stolt. Alligevel tog han sig lidt betænkningstid, før han takkede ja:

"Jeg har tænkt mig rigtig godt om, gået nogle ture og snakket med min familie, inden jeg sagde ja til den her store, spændende og vanskelige opgave. Jeg sagde til parterne, at det er en meget svær opgave at løse, og det kræver fuldstændig opbakning fra Danmarks Lærerforening og KL. De må ikke falde tilbage i de gamle skyttegrave, for så kan jeg ikke lykkes. Det bliver helt afgørende at skrive nogle forslag i en fælles ånd og et fælles sprog", siger Per B. Christensen, der har en lang karriere i skoleverdenen bag sig, blandt andet med 19 år som direktør for Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved Kommune, og som formand for Børne- og Kulturchefforeningen.

For den nye kommissionsformand er det vigtigste, at kommissionen kan finde fælles fodslag mellem Danmarks Lærerforening og KL. Her vil han trække på sin lange erfaring fra det kommunalpolitiske skolearbejde:

BLÅ BOG: PER B. CHRISTENSEN

Født 1956
2018-: Opmand i forhold til etableringen af skolestrukturen for den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU)
2018-: Medlem af den ekspergruppe der evaluerer læreruddannelsen
2014-: Formand for Akkrediteringsrådet for de videregående uddannelser
2014-: Medlem af vurderingsudvalget i A. P. Møllerfonden vedrørende folkeskoledonationen
2008-12: Formand for følgegruppen der kom med forslag til den nuværende læreruddannelse
1998-2017: Direktør i Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved Kommune
2010-12: Medlem af Børnerådet
2001-09: Formand for Børne- og Kulturchefforeningen
2001-09: Medlem af KL's embedsmandsgruppe om kommunalreformen og kvalitetsreformen
1985-98: Udviklingschef og Kontorchef i Storstrøms Amt
1981-85: Lærer på Blæsenborgskolen i Maribo, ungdomsskoleleder og medlem af kredsstyrelsen for DLF kreds 65
1981: Uddannet lærer fra Vordingborg Seminarium

"Jeg er ikke arbejdstidsnørd eller personalejurist, men jeg har været både lærer og leder. Jeg er god til at lede processer og til at få folk til at enes, og så er jeg meget optaget af de rammevilkår vores lærere og ledelse har i folkeskolen og af at vi skal udvikle en stærk folkeskole i de kommende år".

En lille kommission

I sin tid som direktør i Næstved Kommune havde Per B. Christensen et godt samarbejde med Næstved Lærerkreds. Derfor vil han starte med at lægge turen forbi kredsen inden han for alvor går i gang med arbejdet:

"Jeg vil bruge tiden frem til og i sommerferien på at tale med lærere og ledere, folk fra Danmarks Lærerforening og KL, og skoleforskere om, hvordan de ser nogle løsninger for sig. Jeg inviterer nok mig selv på en kop kaffe oppe ved den lokale lærerkredsformand i den kommende tid", siger han.

Den opfattelse deler Lise-Lotte Horn Jakobsen, der er formand for Næstved Lærerkreds. "Vi har haft et godt samarbejde med ham. Han er kommet til tillidsrepræsentantmøder og har afsat tid til at lytte på hverdagens udfordringer og hverdagens gode historier. Han har taget os alvorligt og jeg har altid kunne henvende mig til ham", siger hun.

Lise-Lotte Horn Jakobsen betegner den nye kommissionsformand som "tillidsvækkende" og "anerkendende".

"Jeg har en rigtig god oplevelse af ham. Man har valgt en person som har stået bag et kateter og som ved, hvad der foregår i folkeskole. Det er vigtigt at det ikke er en skrivebordsperson, der aldrig har prøvet at være praktiker", fortæller hun.

Den nye undersøgelseskommission skal senest ved udgangen af 2019 præsentere et forslag til en ny arbejdstidsaftale for de 50.000 lærere i den danske folkeskole. Det er Per B. Christensen, der skal udpege de øvrige medlemmer af kommissionen, og her vil han sørge for, at der både er praktikere og forskere med ved kommissionens mødebord:

Artiklen fortsætter under banneret

"Det bliver en lille kommission på omkring en håndfuld udover mig. Det skal være nogle personer der på et praktisk eller teoretisk grundlag har forstand på folkeskolen og forholdet mellem ledelse og medarbejdere. De skal have politisk gehør, og de skal kunne bearbejde de analyser og undersøgelser, vi skal lave, og tænke dem ind i en sammenhæng, der kan bruges af Danmarks Lærerforening og KL", siger han.

Undersøgelseskommissionen er en del af det overenskomstforlig på det kommunale område, der blev indgået for en uge siden. Men selvom det i første omgang kun er arbejdstiden, kommissionen skal undersøge, så stopper det ikke dér, fortæller Per B. Christensen.

"Opgaven for kommissionen bliver at kigge på en række forhold omkring lærernes arbejdsforhold og folkeskolens udvikling, og komme med nogle anbefalinger frem mod næste overenskomstforhandling. I en større sammenhæng er der også brug for at drøfte, hvordan vi taler lærerjobbet op og hvordan vi får mere fokus på lærernes kompetencer, større arbejdsglæde og samarbejde mellem ledelse og professioner i folkeskolen", siger Per B. Christensen.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ