Engelsk
2   8

'Chunks' er god sprogøkonomi

Ved indlæring af sprog kan hjernen højst holde syv bolde i luften ad gangen. Derfor er det genialt at lære eleverne chunks som ”How are you?” eller ”Wie geht’s” ved tidlig sprogstart, forklarer lektor og master i chunks, Jette von Holst-Pedersen.

Når elever skal have succesoplevelser under tidlig sprogstart er indlæring af chunks - faste udtryk eller fraser - en meget sikker måde at få eleverne i tale på, og dermed er de i gang med at lære sproget.

Jette von Holst-Pedersen underviser i tysk på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, hvor hun er tilknyttet det A. P. Møller-støttede projekt med tidlig sprogstart i engelsk, tysk og fransk. 

Hun har skrevet masterafhandling om chunks:

"Den menneskelige hjerne kan højst arbejde med syv problemstillinger ad gangen under indlæring af sprog. Derfor giver det god mening at bruge chunks, for så tænker eleverne ikke så meget over grammatik, når de bruger de indlærte, faste sætninger", forklarede hun blandt andet på temadagen om tidlig sprogstart på Hotel Frederiksdal mandag med deltagelse af 60 lærere.

Artiklen fortsætter under banneret

Hun henviste til forskeren George A. Miller, som står bag teorien om chunks.

På tysk kan gode chunks være Guten Tag; Auf Wiedersehen; Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag!

Det kan også være såkaldte kollokationer: Klavier/Computer spielen og Fahrrad fahren, hvor eleverne lærer, at ordene hører sammen.

Hun forklarede, at det indlæringsmæssigt er smart at bruge disse chunks.

"Ved at lære gennem chunks udnyttes kotrtidshukommelsen optimalt, og det er sprogøkonomisk smart", sagde Jette von Holst-Pedersen.

"Blandt fordelene er at chunks er højfrekvente og bruges i 50-70 procent af sproget, og de forekommer altid i samme form, ligesom de læres som en enhed (ét ord) og huskes som en enhed", forklarede hun.

Læs mere på tidligeresprogstart.ku.dk

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
5.640 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.906 andre er allerede tilmeldt