Produktionen af bogen og filmene om Zak har været lidt af et familieprojekt. Her holder Kirsten Christensen-Dalsgaard tale, mens medforfatter, datter Marie Rønn holder blomster og pris.

"Zak i skole" vinder undervisningsmiddelprisen 2018

Forfatterne til læremidlet "Zak i skole", Marie Rønn og Kirsten Christensen-Dalsgaard, har netop modtaget dette års undervisningsmiddelpris af undervisningsminister Merete Riisager. En ære som de deler med både tolkene og forældrene, som har været engagerede i materialet.

Publiceret
Marie Rønn og Kirsten Christensen-Dalsgaard har vundet undervisningsmiddelprisen for 'Zak i skole'.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er en kæmpe ære at få anerkendelse for et stykke materiale til de mindre børn. Og det at materialet kan bruges til noget, det er det største. Der har været så mange hænder inde over materialet, og de hænder har ikke fået mere end et stykke kage for deres fine stykke arbejde", siger Kirsten Christensen-Dalsgaard i takketalen i Bella Centeret, hvor hende og datteren Marie Rønn har modtaget undervisningsmiddelprisen. 

Kristendomskundskabs-forløb nomineret til Undervisningsmiddel-prisen 2016 

Vindermaterialet `Zak i skole´er udgivet i samarbejde med Røde Kors og Pilot Film, og er en samling gratis små dukkefilm og en bog om det at skulle starte i skole. De mange hænder, der har været inde over materialet er blandt andet forældre og libanesiske og iranske tolke. Materialet findes nemlig i versioner på både engelsk, arabisk og farsi og er således også inkluderende for børn og familier med anden etnisk baggrund. Dette er et vigtigt element i materialet, mener Kirsten Christensen-Dalsgaard. 

"Det er lige så stort og ny at starte i folkeskolen, lige meget om du er fra Libanon eller Holstebro", siger hun og forklarer, at hun i tilblivelsen af materialet både har haft lærerkasketten og forældrekasketten på. 

"Jeg har været ude og tale med forældrene, så de også kan se deres fodaftryk i materialet. Det har været vigtigt, at forældrene har været med i et ligebyrdigt samarbejde". 

Pris til 'Filmiske virkemidler' 

Men det er ikke kun forældrene, der er blevet inddraget. Kirsten Christensen-Dalsgaard har også besøgt asylskoler og specialskoler for at være i øjenhøjde med børnene.

"Jeg har brugt min erfaring gennem arbejdslivet til at udforme materialet. Men udfordringen har været at lave et materiale, der ikke taler ned til børnene eller udstiller dem".  

Det har derfor været vigtigt at hovedkarakteren Zak fremstår uskyldig, da børn er uskyldige, mener Marie Rønn og Kirsten Christensen-Dalsgaard. 

´Zak i skole´ er ikke kun et mor-datter-projekt, men er et helt familieforetagende. Kirsten Christensen-Dalsgaards mand har fungeret som sparringspartner, og hendes barnebarn er kommet med idéer til materialet og har lagt stemme til Zak.

"Det har været et familieforetagende, men med stor hjælp fra Røde Kors, hvis værdisæt har ligget på linje med materialets, hvilket har været altafgørende", siger forfatterne. 

Prisen er sponsoreret af Undervisningsministeriet og flere fagblade, blandt andet fagbladet Folkeskolen. Læs Folkeskolens anmeldelse:

"Zak i skole" 

 

Powered by Labrador CMS