Blog
7   11

Omskærelse - en etisk diskussion om et religiøst ritual?

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


"Ayse får en lillebror" har skabt debat. Må man sidestille dåb og omskærelse? Hvor gamle må børn være, før vi taler om omskærelse? Må der overhovedet være sådan en novelle i et undervisningsmateriale?

Det er ikke så tit, en novelle til børn skaber debat. I "Ayse får en lillebror" omtales to ritualer. Det ene er, at trosbekendelsen hviskes i den lille drengs øre, den anden er omskærelsen. Novellen er rettet til mellemtrinnet i materialet Læseraketten (link til sidst i mit indlæg) 

I novellen er der fokus på den konflikt, Ayse og hendes veninde har, da veninden tager afstand fra omskærelse. Novellen slutter med, at pigerne trods deres forskellige holdninger, stadig kan være venner.

Artiklen fortsætter under banneret

Novellen kan bruges i religionsfaget. I slutningen af mellemtrinnet kan den inddrages i et forløb om overgangsritualer. Det vil være naturligt at læse bibelfortællingen om Abrahams pagt med Gud.  Den kan også bruges i et forløb om, hvad det vil sige at være en god ven. Skal man altid være enige om de vigtige ting? Og man kan have en samtale om etikken. Hvem bestemmer over barnets krop?

Jeg har primært de store elever, og der har vi diskuteret omskærelse i forbindelse med ritualer. Diskussionen bliver hurtig heftig. Skal tekster, der er flere tusind år gamle, bestemme, hvad man skal gøre i dag? Skal samfundet forbyde ritualer, der ikke kan gøres om? Hvad nu, hvis pagttegnet var en tatovering på næsen?  

Det bliver ofte en diskussion, der belyser et af fagets centrale punkter, forholdet mellem den enkelte og religionen og forholdet mellem religion og samfund. For kan man forbyde en troende at gøre noget, der for dem er helligt? Kan man pålægge det danske sundhedsvæsen at udføre en operation, der ikke har noget medicinsk belæg? Skal der være egenbetaling for indgrebet? 

Emnet er vigtigt. Dels skal vi i faget fortælle om den religiøse baggrund. Man gør det, fordi det er en hellig pligt. Dernæst skal vi tale om forskellene på, hvordan man kan tilgå en religiøs tekst. Vi skal også tale om, hvorvidt man kan sammenligne det at få vand i hovedet med at få skåret lidt af kroppen. Vi kan udover samtalen læse artikler, læsebreve eller andet, der taler for og imod. 

Omskærelse kan være et emne på linje med abort i etikundervisningen. Hvem skal bestemme? En religiøs tekst? En præst/imam/rabbiner? Forældrene? Dig selv? 

Det kan være et emne i forbindelse med kulturmøder. Det kan være et emne, når vi har om ritualer. 

Debatten har været at finde i medierne med regelmæssige mellemrum de sidste par år. Og det bliver ikke sidste gang, vi kommer til at tage den. Derfor er det også en god anledning til at tale med vores elever om værdier, hvordan de er opstået og hvilke udfordringer, der kan opstå, når religioner og samfund ikke er helt enige om, hvad der rigtigt og forkert.  

Svarene på mine indledende spørgsmål må være: Ja, man må gerne sidestille dåb og omskærelse, når vi taler om overgangsritualer. Jeg vil selv bruge emnet fra 6. klasse og frem. Og ja, der må gerne være sådan en novelle i et undervisningsmateriale. Det er nemlig læreren, der didaktiserer materialet og bestemmer, om og hvordan det kan bruges 

 

heleverdeniskole.dk/sites/default/files/HVS%20-%20Grafik/ayse_faar_en_lillebror_oxfam_ibis_hvs_laeseraketten_2018.pdf 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.220 andre er allerede tilmeldt