Blog
0   7

Hoffmeyer: 7 ting vi plejer at tro på

Abonner på nyt om Theresa Schilhab i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Boganmeldelse - Udkommet på Tiderne skifter - 187 sider

Hvad er de 7 ting vi plejer at tro på? Det er faktisk titlen på en bog af den danske biosemiotiker Jesper Hoffmeyer - biokemiker og filosof. Og undertitlen lyder ’men som måske ikke er sande’. Hoffmeyers (og vores) spørgsmål lyder fx 'Psyken er kroppens blinde passager' (6. spørgsmål) og 'Viden er en sum af informationer inde i hovedet' (5. spørgsmål), som vel kan siges at være væsentlige påstande at få endevendt også fra et underviser-synspunkt. Men de 7 spørgsmål rummer også de mere filosofiske som fx 'Verden består dybest set af ting' (2. spørgsmål), 'Naturen er dybest set styret af naturlove' (3. spørgsmål) og 'Der er spørgsmål, der kun kan besvares med Gud' (1. spørgsmål). De to sidste er hhv. 'Logik er hævet over krop, etik og æstetik (4. spørgsmål), og 'Den frie vilje er uforenelig med naturvidenskaben' (7. spørgsmål).

Det er utrolig mange betragtninger og vurderinger, som givetvis blot er ment som sidebemærkninger, som gør læseren klogere. Det er heller ikke altid lige let kost, selvom bogen generelt er temmelig velskrevet. I min familie brugte vi bogen som højtlæsningsbog – en temmelig avanceret af sin art – jovist, men ikke desto mindre formidabel som udgangspunkt for en debat. Og den form for læsning har den fordel, at man får diskuteret, hvad og hvor der eventuelt er uklarheder eller svagheder i påstandene. Vi måtte enkelte gange endevende teksten for at få samstemt vores meninger, om hvad der konkret stod. For der er mange tråde at holde fast i på en gang ikke mindst i spørgsmål 4 om logik.

Der er også steder, man med god ret kan være uenig med Hoffmeyer. Men det er aldrig et problem. For han er notorisk overbevisende og provokerende, så det altid føles vedkommende.

Det er en bog med stor dybde, som temaerne (spørgsmålene) også lader ane for som bagsideteksten lyder, Ligesom fisken, der ikke ser det vand den selv svømmer i, er vi ikke klar over, hvor mange ting vi tager for givet.

Artiklen fortsætter under banneret

Når man har læst bogen, er det antal faldet lidt. Og det er da et ædelmodigt formål for en bog.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.486 andre er allerede tilmeldt