Dyk i andelen af elever med tysk på højniveau

Andelen af elever med tysk på a-niveau var lidt lavere på landets gymnasier sidste år end for seks år siden. Det skyldes dog formentlig mere økonomisk pressede gymnasier end faldende interesse for sproget, vurderer gymnasiernes tysklærerforening.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Andelen er i perioden fra 2010 til 2016 faldet med 0,3 procentpoint, da der sidste år var 8,8 procent mod 9,1 procent i 2010 af elever på landets gymnasier, som øvede tyske verber på højeste niveau.

Det viser en gennemgang af tal fra Undervisningsministeriet, som Flensborg Avis foretaget.

Ifølge formanden for Tysklærerforeningen for Gymnasiet og HF Lise Høyer skyldes faldet formentlig, at gymnasierne ikke længere har råd til at oprette små hold.

Udenrigsministeren: Styrkelse af tysk i skolen er nøglen til eksportsucces 

"Gymnasierne skal jo spare 2 procent om året, så der er færre gymnasier, som vælger at oprette små hold. Hvis der kun er fem tysk på a-niveau, så vil der være mange steder, hvor de så ikke opretter holdet, og det er virkelig ærgerligt", lyder det fra formanden til folkeskolen.dk/tyskfransk

Tyskforeningen: Folkeskolereformen vil føre til stigning

Hun håber dog på, at udviklingen vil vende i fremtiden, efter at folkeskoleeleverne siden folkeskolereformens start nu har tysk på skemaet fra 5. klasse.

"Det håber vi bestemt får en effekt. Vi har i en del år haft været udfordret af, at elevernes tyskniveau varierer meget, når de kommer fra folkeskolen. Vi håber på, at der fremover bliver flere, da flere vil komme med et højere niveau og større motivation for tysk", fortæller Lise Høyer.

Regeringen iværksatte en ny Tysklands-strategi februar sidste år, som blandt andet skulle løfte interessen for tysk. Men det er ifølge formand for Københavns Universitet styregruppe for den sprogstrategiske satsning Jens Erik Mogensen ikke sket.

Blog: Paradoksalt, men også konsekvent - ny tysklandsstrategi 

"Jeg har ikke kunnet mærke, at der er blevet rettet et større fokus på tyskkundskaber efter for eksempel tysklandsstrategien. Men det er klart, når politikerne ikke rigtig finder nogle penge til at støtte indsatsen", siger han til Flensborg Avis.

For at styrke elevernes interesse for tysk laver Tysklærerforeningen for gymnasiet og HF blandt andet brobygningskonferencer i samarbejde med Tysklærerforeningen for Grundskolen og Handelsskolernes Tysklærerforening. 

Læs mere

Læs artiklen fra Flensborg Avis

Powered by Labrador CMS