Nationale test
10   58

Aalborg skifter kurs om nationale test

Socialdemokratiet og Venstre i Aalborg har skiftet mening, og det betyder, at der nu er politisk flertal for at droppe kravet om ekstra nationale test og måleredskabet Beregneren i Aalborgs skoler.

Et politisk debatmøde på Aalborg har gjort det klart, at der ikke længere et politisk flertal bag kravet om, at kommunens skoleelever skal tage ekstra nationale test ud over de obligatoriske og benytte måleredskabet Beregneren. Venstre og Socialdemokratiet har nemlig vendt skuden og vil ikke længere kræve, at lærerne anvender Beregneren til at måle og analysere progressionen for elevernes præstationer i testene.

Ændret 07-06-2017: Aalborgs skoleudvalg har godkendt beslutningen om, at skolerne selv må bestemme, hvorvidt de vil tage de frivillige nationale test i skoleåret 2017/18. 

Artiklen fortsætter under banneret

Et overgreb på eleverne

Kommunens anvendelse af Beregneren betød, at eleverne skulle tage en af de såkaldte 'frivillige' test året før, de skulle tage den opågældende obligatoriske nationale test. Hensigten var at følge elevernes faglige udvikling.

"Tanken var, at Beregneren kunne være med til at give de nationale test mere mening, men det tog for meget tid for lærerne og eleverne følte, at de ikke var dygtige nok, fordi testen var for svær", siger byrådsmedlem for Socialdemokraterne, Lisbeth Lauritsen, der samtidig mener at det er et overgreb på eleverne at give dem test, de slet ikke har forudsætningerne for at kunne gennemføre.

Den endelige beslutning bliver taget på et udvalgsmøde tirsdag, men alt peger på, at kravet om at bruge de frivillige nationale test snart er fortid i Aalborg.

"Jeg er sikker på at det bliver vedtaget. Skolerne kan jo stadig teste eleverne, men det bliver på deres egne præmisser", siger medlem af skoleudvalget Jørgen Hein, som i lang tid har bekæmpet den centrale styring i skolesystemet. "Det handler om at give skolen tilbage til lærerne. De er dygtige nok til selv at kunne vurdere elevernes niveau og progression".

En sejr er vundet i Aalborg

Journalist og far til en elev på Nørholm Skole Jeppe Søe glæder sig over den aalborgensiske beslutning, som han selv har arbejdet aktivt for at påvirke. Blandt andet har han holdt møde med rådmanden for skoleforvaltningen i Aalborg, Tina French Nielsen (V), der på tirsdagens debatmøde annoncerede sit kursskifte. Jeppe Søe var også til stede.

"Rådmanden lægger ud med at sige, at kravet om de frivillige test bør rulles tilbage. Derefter rejser Lisbeth Lauritsen sig og annoncerer, at både de frivillige og nationale test er en fejl", siger Jeppe Søe. "Jeg har haft møde med stort set alle i skoleudvalget, og det ser ud til at jeg måske har påvirket en beslutning".

AALBORGS FORHOLD TIL FRIVILLIGE NATIONALE TEST

Der tegner sig nu flertal (Enhedslisten, Alternativet, Radikale, Socialdemokratiet, Venstre) for, at Aalborg Kommune ikke længere bruger midler på anvendelse af Beregneren, som er et målingsredskab udviklet af firmaet NordicMetrics.

Venstre og Socialdemokratiet har indtil nu været for den øgede brug af de frivillige test, men gav altså på tirsdagens debatmøde udtryk for, at de ikke længere tilskynder ideen.

Den endelige beslutning falder på udvalgsmødet på tirsdag.

Skolerne må stadig selv bestemme, hvorvidt eleverne skal deltage i de frivillige nationale tests. 

Den aalborgensiske kovending er dog blot er en dråbe i havet, mener han.

"Jeg kan nok ikke ændre de nationale test, men jeg kan måske få lov til at holde min søn hjemme, og hvis jeg kan, så kan 1000 andre forældre også. Vi kan eventuelt samles i parken og undervise hinandens børn, så de lærer noget i stedet for at blive testet".

Ville fjerne nationale test,hvis vi kunne

Jeppe Søe håber på at de politiske vinde fra nord vil påvirke Merete Riisager til at tage de nationale test op til overvejelse.

"Jeg håber tendensen breder sig, og undervisningsministeren forstår, at dette ikke bare er en lille åbning i Aalborg, men en række politikere der pludselig har opdaget, at der er andre forskere at lytte til end Niels Egelund".

Hvis det stod til Lisbeth Lauritsen ville de nationale test heller ikke overleve længe:

"Jeg skal ikke kunne tale for mine partifæller på Christiansborg, men det er i hvert fald min og vores generelle lokale holdning at vi ikke bryder os om de nationale tests. Hvis vi havde muligheden, ville vi afskaffe dem. Lærerne skal have friheden til at bruge de test, de synes er relevante for deres undervisning". 

Rådmand Tina French Nielsen har fortalt om sin beslutning i denne Facebook-video:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ