Anmeldelse Letlæsning
0   33

En fortælling om tab, sorg og venskab

***** - fem stjerner ud af fem

På kanten

Fakta


Titel
På kanten

Forfatter
Sissel Bergfjord

Illustrator
Halfdan Pisket

Pris
280

Sider
62

Serie
Læseklub

Forlag
Alinea

Jakob, Bjarke og Thais er bedste venner. Jakob skal dog altid være først og bedst med alt, og nogle gange får han nogle rigtig dårlige idéer såsom at gå i vandet en sen eftermiddag i efterårsferien. Han er først i og hurtigt længere ude, end de plejer, og end de må, og da de to andre når derud, hvor han skulle være, kan de ikke få øje på ham, kun hans gule luftmadras, og der er rigtig gang i strøm og bølger. Bjarke og Thais må hurtigt indse, at de har mistet Jakob og må redde sig selv, inden det er for sent, og melde ulykken til Jakobs forældre.

Artiklen fortsætter under banneret

Ind i denne fortælling, som fortælles af Thais, fortæller han også historien om, hvordan han for knap et halvt år siden mistede sin far. Så der er mange følelser på spil for Thais, og heldigvis er Jakob hjemme i god behold. Det kommer der selvfølgelig en voldsom reaktion på fra Bjarke og Thais, der føler sig ført på vildspor af Jakob. Men på trods består venskabet.

Det er på alle måder en gribende fortælling om tab, sorg og venskab skrevet i et smukt og elegant sprog, hvor der ved den læsetekniske bearbejdning med korte sætninger kommer en rytme, der nærmest gør fortællingen lyrisk, og hvor de sort-hvide illustrationer gør historien til en både smuk og dramatisk billedfortælling. Tre sætninger, som især har gjort indtryk på mig, er som den første, når Jakob tager en forhastet beslutning: ”Beslutningen, der ligesom tager sig selv!” Den anden er, når kollegerne på Thais’ fars arbejdsplads skal mindes faderen: ”... og hørt lyden af et lager sat på pause”. Og den tredje er ”Resten af livet vil vi skulle bære rundt på denne dag”. Dette bliver sagt af Thais ved hans fars bisættelse og kunne også siges efter denne dramatiske eftermiddag.

Bogen er udgivet i serien "Sort Læseklub", som henvender sig til børn og unge fra cirka 12 år. Der findes læseforståelsesopgaver på nettet.

Anbefales på det allervarmeste.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
701 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.509 andre er allerede tilmeldt