Anmeldelse Skønlitteratur
0   25

Surrealistisk og smuk

Store spørgsmål i en lille bog med masser af stof.

Lillefingeren

Fakta


Titel
Lillefingeren

Forfatter
Jesper Wung-Sung

Illustrator
Otto Dickmeiss

Pris
199,95

Sider
90

Forlag
Høst og Søn

Jesper Wung-Sungs "Lillefingeren"illustreret af Otto Dickmeiss, er en forunderlig, eventyrlig og tankevækkende historie om de eksistentielle livtag med tilværelsen: sygdom, lidelse, kærlighed. Jesper Wung-Sung har altid noget – meget! – på spil, når han skriver. Sygdom spiller i øvrigt en stor rolle i Wung-Sungs seneste udgivelser. Den smukke bog om William og kræften, "Ud med Knud" (2014), som var nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris, er ét eksempel, "Lillefingeren" et andet.

Artiklen fortsætter under banneret

Arne, storebror og langtidssyg, og Finn, lillebror, er som en absolut undtagelse alene hjemme, hvor farmor ellers passer på til hverdag, men hun er lige i dag til portugisisk, og forældrene har trukket veksler nok på deres arbejde. Lillebror Finn kommer ind til Arne og meddeler, at han har skåret sin lillefinger af. Storebror Arne tager omgående affære og foranstalter en jagt på Finns lillefinger. Først tror de, at hundene kan have taget den, så forsøger Arne at muntre Finn lidt op ved at sige, at han nu er en slags krigsveteran. De to drenge er forbi pølsevognen, hvor Jesper Wung-Sung leger godt med alle slangordene for pølser. De er hos rockerne i rockerborgen, hvor lederen har en halskæde med afskårne fingre, de er hos aktiehandleren, hos skattevæsenet, på kongeslottet, hvor man jo bruger strittende lillefingre, når der drikkes te. De er også i skoven, hvor de møder tykke Hans (”Hans og Grete”). De er også i kirken, hvor de forsøger at snakke med Gud og Jesus, men responsen er skuffende nok lig nul. Summa summarum: Ingen har set Finns lillefinger.

Da de vender tilbage til huset, er det, som om situationen har ændret sig, og den helt afgørende forskel er, at Finn har mistet sin lillefinger, og at Arne er blevet rask. Vi ved ikke, hvad Arne har fejlet, men han har været igennem en krise og er nu klar til at være storebror igen, og samtidig har de nu fået modet til at fortælle forældrene, at Finn har skåret sin lillefinger af.

Og hvad drejer "Lillefingeren" sig så om? Ofrer Finn ligefrem sin lillefinger, så storebror Arne kan blive rask? Oplever vi vendepunktet i Arnes sygdom? Er det her, han finder ud af, at nogen – Finn – har brug for ham? Eller er det Finn, der vil påkalde sig opmærksomhed ved at skære lillefingeren af? Nu har han længe nok oplevet, at fokus har været på storebror Arnes sygdom.

Der er mange svarmuligheder, men "Lillefingeren" handler blandt andet om at være lille og blive stor, om at turde, om at være modig, om at savne og søge, om at finde ud af noget vigtigt. De intertekstuelle referencer – det legende, som Jesper Wung-Sung elsker – finder man rigt repræsenteret igennem hele historien.

Otto Dickmeiss er fuldstændig med på Wung-Sungs tanker og ideer. De sort-hvide tegninger behøver ingen rød farve for at fortælle om smerten, angsten, panikken i drengenes øjne. Billeder af store dinosauruslignende hunde, en krigsskueplads med en hånd uden lillefinger, der gør V-tegn, billeder, hvor storebror Arnes hår går direkte over i drivende skyer, duer med børneansigter, et fingertræ, skattekontoret med øjet, der ser alting. Ja, der er lillefingre overalt, men altså ikke Finns. De finder den i øvrigt i legehuset, da de kommer hjem fra odysseen. Otto Dickmeiss er i absolut topform.

"Lillefingeren" er ikke en hyggelig godnathistorie, slet ikke, men vil være en fortræffelig fælleslæsningsbog i 5.-10.-klasserne, og ja, der vil være en masse at analysere og snakke om.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.255 andre er allerede tilmeldt