Nationale test
2   14

Danske Skolelever: Forstår godt, hvis forældre holder deres børn hjemme fra nationale test

De nationale test kan ikke bruges til en hat, som de er lige nu, og derfor er det forståeligt, hvis forældre vælger ikke at sende deres børn i skole, når der er nationale test. Sådan lød det i går fra Danske Skoleelever i et program på Radio24syv.

I fredags valgte redaktør og foredragsholder Jeppe Søe at holde sin søn hjemme fra skole, fordi sønnens klasse skulle testes i de nationale test. De nationale test bruges kun til at bedrive politik, og det skal min søn ikke være en del af, lød hans begrundelse til folkeskolen.dk.

Artiklen fortsætter under banneret

Det blev i går diskuteret i radioprogrammet 24syv Morgen, hvor Danske Skoleelevers formand Jens Vase Poulsen og professor på DPU Niels Egelund gav deres besyv på de nationale test.

I programmet blev formanden for Danske Skoleelever spurgt, hvad han synes om, at Jeppe Søe valgte ikke at sende sin søn i skole i fredags.

"Jeg kan godt forstå, at man ser et behov for at gøre det nu. Dermed ikke sagt at jeg vil opfordre til, at man gør det. Men jeg kan godt forstå, hvorfor Jeppe gør det nu", lød det fra Jens Vase Poulsen.

Danske Skoleelever: De kan ikke bruges til en hat lige nu

Havde testene fungeret, havde formanden dog ikke haft forståelse for beslutningen, fortalte han. For ideen med nationale test er god, men de fungerer ikke i deres nuværende form.

"De kan ikke bruges til en hat lige nu. Lige nu er der sindssygt meget usikkerhed forbundet med de nationale test. Det holder jo ikke en meter. Især hvis man prøver at lave politik på det, eller hvis man prøver at tilrettelægge elevernes læring efter det", lød det fra formanden.

Jens Vase Poulsen fortalte, at Danske Skolelever mener, at de nationale test skal "redesignes, så de faktisk virker".  

"Det, der er brug for nu, er politikere, der tør tage fat i de nationale test og få lavet testen om, så den ikke er så adaptiv, at den ikke kan levere resultater. Det er det, der er brug for. Hvad forældrene gør indtil da, det må man så finde ud af".

Niels Egelund: Nationale test støtter lærernes sunde fornuft

Professor i specialpædagogik på DPU Niels Egelund var enig i, at testene "ikke er så gode, de kunne være".

"Men de bliver forbedret løbende og hele tiden, så der er ingen grund til at holde dem tilbage af den grund", fortalte han.

Ifølge Niels Egelund gør de nationale test folkeskolen bedre, fordi de giver lærerne en viden om, hvordan deres elever præsterer i forhold til elever i resten af landet.

"Når vi har testene, er det fordi, de skal støtte lærernes sunde fornuft i, hvor den givne elev ligger henne i forhold til de tre profiler, som indgår. Det vil sige, at læreren får et nogenlunde nøjagtigt billede af, hvor eleven ligger i forhold til resten af Danmark. Og det kan altså være meget nyttigt, fordi ens muligheder for at vurdere det afhænger af, hvor mange klasser man ser, og de fleste lærere ser ikke så mange klasser", fortalte han.

Egelund: DLF er utilfredse med så meget

Niels Egelund understregede, at testene kun "er en lille del" af lærernes bedømmelsesgrundlag, og at lærerne har brugt test siden 1920'erne.

"Nu har de bare fået nogle, der er gratis og nemme at gå til".

Niels Egelund anklagede Jeppe Søe for at bruge sin søn til at demonstrere og noterede, at hvis man ønsker at blive fri fra test, "så må man finde en friskole, hvor man ikke tester".

I løbet af programmet blev han spurgt til, hvad han synes om, at Danmarks Lærerforening er kritiske over for de nationale test.

"Det har de jo været lige fra starten af. Danmarks Lærerforening er utilfredse med så meget, så det er så et af eksemplerne. Jeg køber ikke den der med, at alle lærere synes, at det er noget skidt", lød svaret fra professoren.

Jeppe Søe rundede programmet af med at opfordre andre utilfredse forældre med til at give deres børn fri, når der står nationale test på skemaet, indtil testene bliver gjort bedre.

"Vi kan ovenikøbet holde en fest og mødes i pakker rundt omkring og så have nogle dejlige testfrie dage, og så simpelthen sende det signal, at indtil testen virker, kommer vi ikke. Og nogle af os bliver måske ved med at blive væk".

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

SOMMERKONKURRENCE

Tilmeld dig et eller flere af nyhedsbrevene fra Folkeskolens faglige netværk og deltag i lodtrækningen om et ophold for to med ALT betalt. 

Vinderen trækkes d. 25. juni.

Sinatur -konkurrence .1png

Tilmeld dig her