Fransk
0   18

Franske gloser dyrker nye ord

Gro Caspersen bygger stilladser i sin franskundervisning, fordi hun oplever, at eleverne klarer sig bedst, når de er højt udfordret, men også højt stilladseret. Eleverne lærer flere ord, og de opdager nye sproglige sammenhænge.

I lærer Gro Caspersens franskundervisning bygger hun både flygtige og kraftige stilladser for at støtte elevernes sproglæring.

»Jeg kan godt undervise en 6. klasse i det samme som i 9. klasse, hvis bare stilladseringen er klar, for selvfølgelig skal de have mere støtte i 6. klasse. Det er ikke opgavelyden, vi skal differentiere, men måden, vi kommer dertil på, er forskellig«, fortæller læreren fra Svendborg.

Ord avler ord

Hun ser blandt andet film sammen med eleverne, og bagefter skriver hun franske ord og begreber fra filmen ud på en masse kort. Disse kort bliver spredt ud over gulvet, og eleverne må tage et kort, som de tror, de ved hvad betyder. På skift fortæller eleverne om deres kort, men det er ikke altid, de er helt sikre på betydningen, og så går Gro Caspersen i gang med byggearbejdet.

»En elev har taget kortet 'aujourd'hui', men han ved ikke helt, hvad det betyder. Han ved, at 'jour' betyder dag, så det er måske noget med dag. Så begynder vi fælles i klassen at tale om, hvilke andre ord med 'jour' vi kender, og skriver dem på tavlen«, fortæller Gro Caspersen. Efterhånden får klassen med Gro Caspersens støtte arbejdet sig frem til, at aujourd'hui betyder i dag, men samtidig får de også talt om mange flere end de 50 ord, der er skrevet på kortene.

Artiklen fortsætter under banneret

»Første gang vi laver øvelsen, ligger der måske halvdelen af kortene tilbage, men for hver gang vi gør det, er der flere og flere ord, der bliver taget. De elever, der havde det svært i starten, lærer efterhånden ordenes betydninger«, fortæller Gro Caspersen og forklarer, at næste trin er at danne sætninger med ordene og for eksempel beskrive filmens personer.


Bring alle sprog i spil

Hun minder om, at tosprogede elever har mange sproglige resurser, som skal gøres synlige.

»Vi lærere skal have viden om, at eleverne har en viden om sprogtilegnelse. De er ikke sprogfattige, men sprogrige, og det skal frem i undervisningen. Når vi skal sige morens datter på fransk, siger vi datteren til moren, men hvordan gør du det på russisk? kan vi spørge den russisktalende elev. Det kan vi lærere godt spørge ind til, selvom vi ikke kan russisk, for det er med til at aktivere elevernes sprog og stilladsering«, fortæller Gro Caspersen.

I hendes egen undervisning må eleverne hellere end gerne tale sammen om opgaver på andre sprog end dansk eller fransk. Det har blandt andet ført til, at en elev med russisk baggrund har fundet ud af, at der er mange ligheder mellem russisk og fransk - noget, der måske ikke ville have været bragt i spil, hvis al undervisning havde fokuseret på dansk og fransk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
967 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
859 andre er allerede tilmeldt