Anmeldelse Skønlitteratur
0   21

En barsk nyklassiker

Smuk, grum, realistisk og sørgeligt aktuel roman om krig og flygtninge. Læs den med din klasse, selv om det gør ondt helt ind i sjælen.

Zenobia

Fakta


Titel
Zenobia

Forfatter
Morten Dürr og Lars Horneman

Illustrator
Lars Horneman

Pris
250

Sider
97

Forlag
Cobolt

Pædagogisk LæringsCenterForenings Børnebogspris tilfaldt i år forfatteren Morten Dürr for hele det fornemme forfatterskab, der spænder over mere end 50 titler. I prismotiveringen hedder det, at ”… det ligger Morten Dürr på sinde, at vi tager børn alvorligt. Meget alvorligt. Vi skal både hjælpe dem med at sætte ord på det, der er svært at sætte ord på, og vise dem verdens mangfoldighed og andre børns til tider meget barske livsrammer med historier, som kan sætte eget liv og vilkår i perspektiv, men også sætte spørgsmålstegn ved, om vi kunne gøre noget anderledes og bedre …”.
Morten Dürr – og illustratoren Lars Horneman ikke at forglemme – er aktuelle og alvorlige med tegneserieromanen "Zenobia", der beretter om pigen Amina, som flygter fra krigen i Syrien. I bogen er vi vidne til Aminas skæbne og barske livsrammer som bådflygtning. Vi dykker ned i hverdagsoplevelser fra hendes liv i Syrien med en krig, som hele tiden rykker tættere og tættere på.

Artiklen fortsætter under banneret

Lars Horneman har tegnet formidable tegninger, smukke panoramaer i skarpe blå farver, nærbilleder, rørende familiebilleder i brune nuancer, hvor Amina leger gemme med sin mor, trøstesløse krigsbilleder og smukke havbilleder, hvor Amina kæmper for sit liv.

I "Zenobia" er det billederne, der fortæller historien. Morten Dürr er med på få, kloge og velvalgte ord. De to kunstnere præsenterer slutningen først: Amina er på vej over Middelhavet i en overfyldt båd med flygtninge, Amina bliver slynget over bord, og vi følger hendes vej og tanker mod havets bund. ”Her kan ingen finde mig”, tænker hun, og der klippes omgående til hendes hjem, hvor moderen og Amina leger gemme. Der er smalhals i hjemmet, og faderen og moderen må af sted – formodentlig for at skaffe mad – og efterlader Amina alene. De er væk længe, meget længe, synes Amina, og pludselig er krigen over Aminas by.

Amina flygter med sin onkel, og de går i mange dage gennem krigen. Da de kommer frem til havet, køber onklen en plads i en båd til Amina - der er ikke råd til to personer. Og resten af historien er allerede fortalt.

Det er en grum historie, men Horneman og Dürr er modige og tør fortælle, hvordan virkeligheden også kan være for mennesker, der ikke bor ret langt fra Danmark. Alle historier ender ikke godt - og slet ikke denne historie, der er hjerteskærende og smuk – og en æstetisk nydelse, hvor underligt det end kan lyde.

"Zenobia" er et hovedværk og vil få klassikerstatus. Den kan bruges som klassesæt fra 6. klasse. Det er barske og ubærlige sager, og der vil være uendelig meget at snakke om hvad angår både indhold og form, og der er mange gode grunde til at gøre det på en nænsom måde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
981 andre er allerede tilmeldt