Anmeldelse Skønlitteratur
0   1

Fantastiske Brøgger og Jensen!

Jensen udfordrer Andersens trone.

Der er ingen ende - altid en ny historie

Fakta


Titel
Der er ingen ende - altid en ny historie

Forfatter
Louis Jensen

Illustrator
Lilian Brøgger

Pris
250

Sider
136

Forlag
Gyldendal

Det er anarkisme, det gale, satire, humor, latter med mere, der kommer så fornemt frem i Louis Jensens ”Hundreder af historier”. Nu er historie nummer 1.001 – afslutningen på dette monumentale værk – så endelig udkommet med én firkantet historie og et utal af smukke og sprællevende illustrationer af Lilian Brøgger og med Maria Lundén som en yderst opmærksom og medspillende layouter. De 1.001 historier er en imponerende præstation, der om føje år vil rangere på linje med H.C. Andersens historier, som Louis Jensen i øvrigt er meget inspireret af.

Artiklen fortsætter under banneret

Men Jensen vil ikke ”bare” være morsom, for historierne er også eksistentielle, spirituelle, alvorlige, og igennem alle de firkantede historier og en enkelt trekantet går en tydelig kærlighedstråd, for Jensen tror på kærligheden.

Med på billeder har han – ikke at forglemme – haft Lilian Brøgger, der læser Jensen helt ind i hans inderste sjæl. I begyndelsen kunne man tydeligt se, hvilken illustration der passede til en bestemt historie, men senere har Brøgger illustreret i større helheder. I "Der er ingen ende – altid en ny historie" serveres hundreder af andre historier fortalt i illustrationer, som Lilian Brøgger på enestående, generøs og suveræn vis beriger denne udgivelse med.

Historie nummer 1.001 handler om stedet, hvor alle historier findes, og ikke bare dem, der allerede er skrevet, men også alle de historier, der nogensinde vil blive skrevet. Intet mindre! Stedet er ikke særlig stort – kun et lille rum på tre gange tre meter, hvor der hverken er loft eller gulv. Og man kan selv finde stedet – selv finde en historie og selv fortælle den. Alle har en god historie at fortælle, er Jensens underforståede påstand. Punktum!

De 1.001 historier er skæve, underlige, morsomme, alvorlige, smukke, rørende ... og det forunderlige er, at selv børnehaveklassebørn forstår dem helt umiddelbart. Engang gav jeg en børnehaveklasselærer ”Hundrede firkantede historier” fra 2002. Det er den fjerde samling af de firkantede, hvor historie nummer 301 handler om den etbenede engel Elsa Markheim. Meget enkelt læste børnehaveklasselæreren nogle af historierne for børnene, der skulle kvittere med en tegning. Det var forbløffende, hvor klart de havde fanget pointen med den etbenede engel Elsa Markheim, der hvert forår skal hoppe på knopperne, for at blomsterne kan springe ud.

Tegningerne var altså et godt bevis på, at børn sagtens kan forstå de firkantede historier på deres egen krøllede facon, og det vil glæde Jensen ind i hans sjæls inderste.

Hjerteligt til lykke med et fantastisk værk!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.186 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.487 andre er allerede tilmeldt