Anmeldelse Pædagogik
0   8

Alt - ALT - om pædagogik

Hvad sker der, når et nyt menneske udvikles? Hvilke personer og instanser er på spil? Mangler du et overblik over pædagogikkens virke og historie, så er "Pædagogikhåndbogen" et godt redskab. Med sine 748 sider og 28 forskelligartede skribenter kommer det store værk ud i alle krogene inden for området.

Fakta


Titel
Pædagogikhåndbogen

Pris
600

Sider
768

Forlag
Hans Reitzels Forlag

"Pædagogikhåndbogen" er opdelt i otte forskellige tilgange til pædagogik: pædagogisk filosofi, pædagogisk sociologi, didaktik, pædagogisk psykologi, pædagogik og etik, pædagogikkens historie, pædagogisk antropologi og pædagogik som fag. Hvert kapitel afsluttes med studiespørgsmål og med forslag til videre læsning inden for det pågældende felt.

Artiklen fortsætter under banneret

Da jeg langtfra har plads til at give en kommentar med til alle artiklerne, kommer der i det følgende mit helhedsindtryk af bogen og nedslag forskellige steder i værket.

"Pædagogikhåndbogen" inddrager blandt andet spørgsmål som: Eksisterer dannelse, når det ikke kan måles? Er der sammenhæng mellem dannelse, kompetence og uddannelse? Kan pædagogik gøre op med reproduktionen af ulighed fra generation til generation? Hvordan socialiserer skolen elever? Hvad er god undervisning? Hvad kan en lærer bruge læringsteori til? Hvilke former for autoritet og magtudøvelse harmonerer med et demokratisk grundlag? Hvordan lærer barnet at opnå frihed gennem opdragelsens afhægighed?

Dette er blot et lille udpluk af de spørgsmål, som bliver rejst i de mangeartede og bugnende artikler, værket indeholder. I dem veksles der mellem forskellige litterære udtryksformer. Nogle af artiklerne lægger meget vægt på at diskutere – andre er mere faktabaserede. Sproget er dog gennemgående forståeligt, og artiklerne hænger godt sammen både i sig selv og i det store billede.

Det hele præsenteres i et flot layout, så bogen rent visuelt også fremstår som en fryd for øjet. Der tegnes også et billede af pædagogikken fra en bred vifte af de steder, hvor den har relevans, det være sig fra elevernes synspunkt, fra lærernes synspunkt og fra diverse fagpersoner. "Pædagogikhåndbogen" giver et enormt bredt og velfunderet indblik i pædagogikkens væsen – og så er der ikke mindst tilføjet uddybende litteratur inden for de forskellige emner, så man virkelig kan komme i bund med det hele.

Pædagogik er langtfra en fast størrelse, hvilket kommer levende til udtryk i "Pædagogikhåndbogen". Er man professionsstuderende, diplomstuderende, eller hvis man som lærer vil have opfrisket, hvilken størrelse pædagogik er, anbefales bogen varmt herfra.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ