Kristendomskundskab
2   463

Kristendomskundskab: Så godt som alle elever deltager i undervisningen

Næsten ingen beder om at blive fritaget for at deltage i undervisningen i kristendomskundskab i folkeskolen, viser en opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Stort set alle elever i den danske folkeskole deltager i undervisningen i kristendomskundskab, selv om de har muligheden for at blive fritaget.

Det viser en opgørelse, som Undervisningsministeriet har foretaget på foranledning af Enhedslisten, der har bedt "ministeren fremlægge de seneste tal for, hvor mange elever der er fritaget for kristendomskundskab i folkeskolen".

Kun 1,3 af eleverne var således fritaget for undervisningen i kristendomskundskab i 2006, som er det seneste tal ministeriet har.

Dengang lavede Styrelsen for IT og læring en stikprøveundersøgelse blandt 99 skoler.

Artiklen fortsætter under banneret

På en enkelt af de 99 skoler var 70 procent af eleverne fritaget, og tager man denne skole ud af ligningen, kommer gennemsnittallet ned på 0,5 procent, påpeger ministeriet i sit svar til Enhedslisten.

Næsten alle københavnske skoleelever deltager i undervisningen i kristendomskundskab

Undersøgelser fra Københavns Kommune peger i samme retning: Langt de fleste elever deltager i undervisningen i kristendomskundskab - det gælder både de etnisk danske og de tosprogede.

Kun 1,95 procent af de tosprogede elever i de københavnske skoler var i skoleåret 2001/2002 fritaget for undervisning kristendomskundskab. 0,04 af de etnisk danske elever var fritaget.

I skoleåret 2004/2005 var billedet nogenlunde det samme: 0,7 procent af de tosprogede elever var fritaget for undervisning i kristendomskundskab. 0,05 af de etnisk danske var fritaget.

Stikprøveundersøgelse af 99 skoler, 2006:

1,3 procent af eleverne var i gennemsnit fritaget for kristendomskundskab.

På de 58 af de 99 skoler var ingen af eleverne fritaget for undervisnings i kristendomskundskab.

På 36 af skolerne var mellem 0,05 og 2 procent af eleverne fritaget.

På fire skoler var mellem 2 og 13 procent fritaget.

På én skole var 70 procent fritaget.

Regeringen overvejer at gøre kristendomskundskab obligatorisk

Baggrunden for Enhedslistens forespørgsel er, at regeringen på opfordring af Dansk Folkeparti i øjeblikket overvejer at gøre kristendomskundskab obligatorisk.

Det har også fået Enhedslisten til at henlede Undervisningsminister Ellen Trane Nørbys opmærksomhed på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions protokol nr. 1, artikel 2 samt Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom i sagen Folgerø mod Norge af 29. juni 2007.

"Regeringen er ved at se på reglerne om fritagelse for kristendomsundervisning i grundskolen. Jeg vil drøfte eventuelle ændringer med folkeskoleforligskredsen. Ændring af reglerne vil naturligvis skulle ske ind for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser", skriver Undervisningsminister Ellen Trane Nørby til Enhedslistens undervisningsordfører Jakob Sølvhøj. Enhedslisten sidder ikke selv med i forligskredsen.

En anekdote

De fleste skoleelever, også de ikke-kristne, deltager altså i kristendomsundervisningen, og undertegnede kommer til at tænke på, at jeg engang i midten af 1990'erne talte med en nyuddannet lærer på Humlehaveskolen i Vollsmose i Odense. Hendes forældre var indvandret fra Tyrkiet. Hun havde linjefag i kristendomskundskab, fortalte hun.

Jeg må have lignet et spørgsmålstegn, for hun tilføjede: "Jeg ville lære den danske grundfortælling at kende". Hun fik i øvrigt 13 i faget.

Måske har mange andre efterkommere af ikke-kristne indvandrere det på samme måde: Nu bor de i Danmark, og så vil de lære den danske grundfortælling at kende…?

Kristendomskundskab har været et ikke-forkyndende fag i mange årtier.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt