Anmeldelse Inklusion
0   510

Spændende forskningspointer om inklusion og differentiering

Når noget ikke fungerer, må det justeres. Det gælder også den dygtige lærers undervisningspraksis. Hvordan dette kan afdækkes og gribes an, giver to forskere med denne bog deres bud på. Fokus er lærerfaglighed, inklusion og differentiering.

Lærerfaglighed, inklusion og differentiering

Fakta


Titel
Lærerfaglighed, inklusion og differentiering

Forfatter
Lotte Hedegaard-Sørensen, Sine Penthin Grumløse

Pris
229

Sider
220

Forlag
Samfundslitteratur

”Lærerfaglighed, inklusion og differentiering – Pædagogiske lektionsstudier i praksis” har til formål at inspirere kommende lærere og lærere, der arbejder i folkeskolen, til at arbejde kritisk med inklusion og undervisningsdifferentiering og til at udvikle praksis med pædagogiske lektionsstudier. Udgangspunktet er et toårigt forskningsprojekt med fokus på læreres undervisningspraksis i to klasserum på en københavnsk folkeskole. Her har to forskere samarbejdet tæt med et par lærerteam om en forståelse af og udvikling af praksis ud fra de to dimensioner: inkludering og differentiering. Målgruppen er primært lærerstuderende samt lærere og pædagoger, der arbejder i skolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogens afsæt tages i en introduktion og læsevejledning. Herefter følger tre hoveddele med to kapitler i hver. Første del giver et historisk tilbageblik på inkludering, differentiering og god undervisning. Anden del tager afsæt i kernebegreberne lærerfaglighed og børns deltagelsesbetingelser. Den sidste del omhandler undervisningsudvikling i team med forskningsmetoden ”lektionsstudier" og det afsluttende kapitel en opsamling med konkrete forslag samt anbefalinger til udvikling af skolen og undervisningen. Her peger forskerne på, at inklusion og differentiering kan understøttes ved flerfagligt samarbejde, systematisk teamrefleksion med afsæt i kritiske analyser af undervisning med henblik på udvikling af denne.

Bagerst i bogen findes bilag med metoder og tilgange bag forskningsprojektet samt flere skabeloner i form af elevspørgeskemaer til brug i klasserne.

”Lærerfaglighed, inklusion og differentiering – Pædagogiske lektionsstudier i praksis” er selv for den hurtige læser næppe læst på en eftermiddag. For mit vedkommende krævede flere passager og afsnit genlæsninger. Det hjalp mig, at bogen indeholder røde tekstbokse, der forklarer centrale begreber og teorier med referencer til videre studium.

Når det er sagt, så havde jeg som lærer mange ahaoplevelser undervejs i bogen. Særligt spændende og relevante fandt jeg kapitlerne omhandlende børns deltagelsesmuligheder, indflydelse og medbestemmelse i undervisning, ligesom lektionsstudier af egen og kollegers praksis også kunne være et interessant tiltag. Og så fik jeg introduceret flere nye begreber, for eksempel ”inklusionsstøttende materialitet”, som skal udforskes i praksis.

For den lærerstuderende kan den forskningsbaserede viden danne grundlag for interessante refleksioner og diskussioner, da flere kapitler afrundes med praksisspørgsmål til studiegrupper og lærerteam. Og sidst, men ikke mindst, er det sympatisk, at forfatterne anerkender det krydspres og de dilemmaer, lærere og pædagoger står over for i den daglige praksis i folkeskolen, som kan gøre det svært overhovedet at nå i mål selv for den dygtige lærer. Bogen er hermed anbefalet!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.590 andre er allerede tilmeldt