Anmeldelse Letlæsning
0   362

Lette bøger med eget univers

Flotte illustrationer og lærerafsnit, der er guld værd. Materialet er absolut anvendeligt – og eleverne må føle sig stolte og glade, når de selvstændigt kan læse en hel bog.

Læs lydlet 0

Fakta


Titel
Læs lydlet 0

Forfatter
Grete Wiemann Borregaard, Dorte Sofie Mørk Emus

Illustrator
Gunhild Rød


Alle bøger koster 61,50 kroner stykket og er 16 sider lange

Serie
Læs lydlet 0

Type
En tyv på Nyø

Forlag
Dansklærerforeningen


Type
Ara er sur


Type
Alis får


Pris
Lyn på Nyø


Type
Kan du se Ali?

"Læs lydlet 0" er skrevet af Grete Wiemann Borregaard og  Dorte Sofie Mørk Emus og er en ny serie for de mindste læsere i folkeskolen. "Læs lydlet 0" rummer sit helt eget univers og handler om øen Nyø, hvor børnene Dea og Jon bor samt den lille hund Sne, spåkonen fru Spå, papegøjen Ara og altmuligmanden Ali.

Artiklen fortsætter under banneret

Det helt særlige ved bøgerne er, foruden den enkle tekst med lydrette og lydlette ord, de flotte illustrationer. De understøtter teksten, men kan så sandelig også stå helt alene og være udgangspunktet for samtaler med eleverne, som kan udbygge deres ordforråd og ordkendskab.

Som en særlig service til læreren er der bagerst i hver bog et afsnit, som hedder "Til den voksne". Der er en kategorisering af alle ordene i forhold til bogstav-lyd-kombinationen. Der står for eksempel: "Der er brugt to lydlette ord, hvor k udtales som g: sæk, hæk". Disse oplysninger er ganske enkelt guld værd, for de er med til at understøtte elevernes læseudvikling, hvis læreren forklarer og viser, at selvom der står sæk, så lyder det som sæg.

Hvad der er mere imponerede, er, at det er lykkedes både forfatter og illustrator at skabe små fine og selvstændige historie med meget få og simple ord til deres rådighed. Det må man tage hatten af for. Det betyder nemlig, at eleverne også oplever, at selvom de læser lydret eller lydlet, så gemmer der sig faktisk en lille historie, som er okay at læse.

Målgruppen er klar – det er de mindste børn i skolen - men faktisk tror jeg, at man kan anvende bøgerne til elever med et andet modersmål end dansk, og som er ved at lære at læse på dansk. De får øje på de udfordringer, der er med det ikke lydrette danske sprog, på en simpel måde, som måske kan være en hjælp i deres videre skriftsprogstilegnelse.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.597 andre er allerede tilmeldt