Anmeldelse
0   200

Fremragende ungdomsroman

"Hjertet er 1 organ" handler om pigen Luccas kamp for at finde frem til sin følelsesmæssige og seksuelle identitet, kort sagt: at blive voksen. Hun bogstavelig talt kæmper, slås, fighter, brydes, strides som bare pokker med det der liv, som ikke vil makke ret.

Hjertet er 1 organ

Fakta


Titel
Hjertet er 1 organ

Forfatter
Sarah Engell

Pris
200

Sider
408

Forlag
Carlsen

Lucca går i 1.g og var indtil for ganske nylig en af de dygtigste elever i klassen, men hun fanges i et selvdestruktivt helvede med cutting og alle hånde mærkelige OCD-regler, der langsomt får hendes tilværelse til at krakelere totalt. For eksempel skrives alle talord i romanen konsekvent med tal frem for bogstaver. I virkeligheden tør Lucca ikke følge sit hjerte og sige ja til kærligheden på grund af noget, hun – fejlagtigt, viser det sig – tror er forældrenes holdning til homoseksualitet. En stærk erotisk oplevelse med klassekammeraten Fie under en afslutningsfest i 9. klasse har kastet hende ud i en kæmpemæssig livskrise og truer med at vælte hendes ellers perfekte liv.

Artiklen fortsætter under banneret

Da Lucca møder den lidt ældre Xu, bliver hun vildt forelsket, ja, det udløser et sandt jordskælv i Luccas følelsesliv. Hun kan slet ikke finde ud af, hvordan hun skal tackle den frie og uafhængige Xu med det store overskud og mod på livet. Xu leger – også med sin seksualitet – men kan slet ikke acceptere den tosomhed, som Lucca lægger op til. Xu er en klog og uafhængig pige, der tydeligt ser Luccas store problemer, og forfatteren rammer Luccas hele situation ind med to meget kloge og sigende sætninger: ”Det er ikke dine følelser, der fucker dig op. Det er alt det, du gør for ikke at mærke dem”.

Det handler altså om at turde følge sit hjerte og ikke den mere kalkulerende hjerne, men Lucca forsøger at bilde sig selv ind, at "hjertet bare er 1 organ". Xu er et glimrende eksempel på en, der tør følge sit hjerte, og hun ligger aldeles ikke under for nogen som helst normer og regler. Hun danser burlesque og vender de sociale normer på hovedet. I slutningen af romanen er Xu på vej til New York, men hun har nået med sit eksempel at give Lucca et indblik i et fuldstændigt anderledes frit liv uden de store bekymringer, og det bliver i virkeligheden Luccas redning.

Forfatteren Sarah Engell er en stærk fortællestemme i ungdomslitteraturen og har skrevet en række suveræne ungdomsromaner, blandt andet bestselleren "21 måder at dø på", og i "Hjertet er 1 organ" udfolder hun stor klogskab udi unge pigers følelsesliv – og hun lægger ikke fingre imellem. Læs blot de første sider af "Hjertet er 1 organ", og du vil altid tænke på Lucca, når du barberer dig med skraber.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet