Anmeldelse Didaktik
1   408

Teori, teknologi og realisering

Digitaliseringens betydning for læring og kommunikation sættes under forskernes lup med forklaring af teoretiske begreber, diskussion af den nyeste teknologi og beskrivelse af konkrete cases.

Didaktik, design og digitalisering

Fakta


Titel
Didaktik, design og digitalisering

Pris
269

Sider
250


Fås også som e-bog for 223 kroner

Forlag
Samfundslitteratur

Udgivelsen udspringer af forskningsprogrammet med samme titel som bogen, "Didaktik, design og digitalisering", ved Institut for Design og Kommunikation på Syddansk Universitet. Forfatterne til bogens ti kapitler er alle tilknyttet dette forskningsprogram. Forskningsprogrammet definerer digitalt didaktisk design som: "Design af digitale resurser og aktiviteter med henblik på at understøtte læring og faglig formidling". I bogen er det formuleret sådan: "Didaktik, design og digitalisering omhandler digital didaktisk design af web- og mobilteknologi. Bogen sætter fokus på digitaliseringen og de muligheder og problemstillinger, den bringer med sig i forhold til læring og kommunikation".

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatterne har tydeligvis et stort kendskab til den internationale forskning på området, og læseren får således i hvert kapitel en gennemgang af forskningen på det pågældende område sammen med en begrundelse for valg af teori. Ofte ridses den historiske udvikling af teorierne op, ligesom hvert kapitel afsluttes med en afrunding, hvor vi får en opsummering af kapitlets indhold og en fyldig litteraturhenvisning til både danske og udenlandske værker.

Bogen er opdelt i tre dele, en teoretisk, en teknologisk og en praktisk. Den teoretiske del forklarer centrale begreber knyttet til design af digitale resurser og aktiviteter med henblik på undervisning, læring og faglig formidling. Her får vi en gennemgang af begreberne didaktik og ikke mindst begrebet design, hvor ordets mange betydninger forklares og diskuteres. Alle betydninger af design har en eller anden relation til begrebet formgivning, men på meget forskellig måde. Forståelserne af designbegrebet introduceres ved hjælp af farvekoder, som der efterfølgende relateres til i resten af bogen.

Den midterste del omhandler de teknologiske tendenser, for eksempel web 3.0-teknologien. Web 3.0 kaldes også det semantiske web, hvor indhold kan søges via metadateringen af data ud fra emne- og indholdsmæssig relevans. Det fremtidige potentiale for udnyttelsen af dette i undervisningen ligger måske i begrebet "web 3.0-klare" læringsobjekter.

Bogens sidste del omhandler den konkrete realisering af digitalt, didaktisk design. Vi præsenteres her for fire cases, hvoraf en er anvendelsen af iPads i folkeskolen, nærmere bestemt i danskundervisningen i en 5. klasse. Her beskrives, hvordan nye undervisningsaktiviteter er en mulighed, som lærerne kan udnytte, hvis de har de nødvendige didaktiske og tekniske kompetencer til det. Forskerne har udviklet en interessant analysemodel, som kan anvendes til at dokumentere, hvordan arbejdet med danskfaglige kompetencer kan understøttes af iPads.

Bogen henvender sig især til forskere, undervisere og studerende på videnskabsstudier. Lærere på videreuddannelse vil her kunne hente grundlæggende viden om forskningen og de nyeste teknologiske tiltag på området digital læring og kommunikation.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.903 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt