Anmeldelse Skønlitteratur
0   408

Mejslet i sten til eftertidens undren

Kong Harald lod rejse en sten. Det gjorde han ifølge inskriptionen for at ære sit ophav, men i realiteten gjorde han det for at blære sig. Som konge i de gode gamle dage skulle man have styr på sin signalpolitik, og signalet var, at kongen havde styr på sagerne, så hvis man prøvede på noget, fik man prygl.

Jellingmysteriet

Fakta


Titel
Jellingmysteriet

Forfatter
Anders Lundt Hansen

Pris
200

Sider
154


Fås også som e-bog til 59 kroner

Forlag
Valeta

På finurlig vis mimes Harald Blåtands kongelige selvsikkerhed i indledningen til bogen, hvoraf det fremgår, at ”Det bedste sted at begynde at lede efter løsninger på Jellings mysterier er i denne bog”. Det er i hvert fald ikke noget helt dårligt sted, for bogen rummer en masse fine informationer om et af landets vel nok allermest kendte historiske lokaliteter.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er konkret i forhold til monumenter og efterladenskaber, men tager i lige så høj grad fat på de fortidspolitiske forhold, der har omgærdet og formet det berømte sted. Man bliver bekendt med styreform og magtforhold både på overordnet plan – hvordan magt blev vundet og tabt, og hvordan kongerne regerede - og på de faktiske opdelinger af folk og lande, og hvem der fulgte hvem på tronen og i så vidt muligt omfang hvorfor.

Fokus er på Harald, men Gorm og Thorvi/Thyra og den efterfølgende Svend er også godt med. Vi hører også om Gorms forgængere. For mange er det nok stadig antagelsen, at Gorm den Gamle var den første konge i rækken. Læseren oplyses også om, at selvom Harald skrev på stenen, at han indførte kristendommen i Danmark, var der faktisk en kristen konge i landet over hundrede år tidligere, Harald Klak, som modtog sin dåb i 826.

I det hele taget er der bogen igennem mange dementier og kritisk stillingtagen, som i mine øjne udgør dens mest interessante aspekt. Et helt kapitel er viet til beskrivelse af kildekritik og metoder hertil, men allerede tidligt i bogen noterede jeg mig en detalje, som jeg holdt af, selvom den ikke fylder meget: På side 18/19 er der et lille indskudt faktakapitel (disse findes i stort antal gennem hele bogen) om landsbyer og gårde. Den sætning, jeg finder værd at bemærke, er denne: ”Nederst stod trællene, som sikkert lavede det hårdeste og mest beskidte arbejde”. Det er det lille ord ”sikkert”, som understreger, at bare fordi noget er sandsynligt, er det ikke en given sag – og hvis vi ikke har en reel viden, bør dette fremgå.

"Jellingmysteriet" er en fin bog – den er en anelse rodet et par steder, og der er et par forklaringer, som med fordel kunne have faldet tidligere for at lette den samlede forståelse, men det er detaljer. Jeg holder af, at der hist og her sniger sig lidt nørdejargon og -referencer ind, som antyder, at forfatteren kan have været involveret i rollespil. Jeg kan også godt lide, at der er en god litteraturliste, så man kan læse videre efter at være begyndt det bedste sted i sin jagt på løsninger af Jellings mysterier.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.522 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.501 andre er allerede tilmeldt