Dansk
2   464

DLF og ministeriet bag stort fælles dansk- og matematikprojekt

Danmarks Lærerforening, Undervisningsministeriet og Skolelederforeningen præsenterer i dag et fælles forsøgs- og udviklingsprogram, der på sigt skal give bedre undervisning i dansk og matematik på samtlige danske skoler. Ministeriet har afsat 20 millioner til projektet over tre år.

Programmet indledes med en videnskortlægning inden for de to største fag i folkeskolen. På baggrund af videnskortlægningen udvælger ministeriet, Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen de indsatser, der skal gennemføres inden for de to fag. På udvalgte skoler skal man afprøve nye indsatser i fagene på alle klassetrin, men i dansk vil der være særligt fokus på undervisningen i udskolingen og i matematik særligt på mellemtrinnet. Formålet er især at styrke lærerne i undervisning, som forbinder teori med konkrete situationer eller problemstillinger i hverdagen, og den viden, der kommer ud af projektet, skal kunne bruges af alle skoler. 

principper for forsøgsprogrammet

Programmet skal:

  1. Være baseret på og formidle den bedst tilgængelige viden fra forskning og praksis
  2. Bygge på bred inddragelse af kommuner, skoler og faglige eksperter
  3. Adressere de erfaringer og udfordringer, som skoleledere og lærere oplever i forhold til forsøgs- og udviklingsprogrammets formål
  4. Løbende sikre en høj grad af deling af viden, erfaringer og resultater fra programmet med de deltagende skoler og kommuner og bredt med aktørerne på grundskoleområdet
  5. Tage højde for forskelle i den almene didaktiske tilgang til undervisning og den fagdidaktiske tilgang til undervisningen i dansk og matematik
  6. Sikre generaliserbare erfaringer, resultater og materialer, der kan udbredes til skoler m.fl. uden for forsøgs- og udviklingsprogrammet. 

Programmets konkrete mål er at identificere, udvikle og systematisk afprøve en række indsatser, som udvikler undervisningen i dansk og matematik. Indsatserne omfatter:

  • Udvikling af metoder og værktøjer til at styrke undervisningens kvalitet, herunder arbejdet med Fælles Mål og en varieret og anvendelsesorienteret tilgang til fagenes formål og indhold.
  • Udvikling af lokal kapacitetsopbygning, herunder faglige fællesskaber, ressourcepersoner og pædagogisk ledelse, der støtter op om lærernes faglige praksis i dansk og matematik og styrker deres muligheder for at give god fagundervisning.

 

"Dansk og matematik er skolens kernefag, og det er afgørende, at eleverne har de basale færdigheder på plads for også at kunne begå sig i for eksempel geografi, historie og engelsk", siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse om projektet. "Der er behov for, at vi i fællesskab udvikler kvaliteten af undervisningen og gør den mere konkret, så det bliver tydeligt for eleverne, at det, de lærer i klasselokalet, kan bruges i deres hverdag".

Fra Danmarks Lærerforening understreger formand Anders Bondo, at det altid er lærernes mål at løfte elevernes faglighed: 

"Med forsøgs- og udviklingsprogrammet styrker vi lærernes muligheder for at skabe god undervisning, hvor viden og praksis supplerer hinanden. Det er vigtigt, at projektet får koblet evaluering og forskning på, så den viden, der opnås, kan blive formidlet ud til alle folkeskoler".

Artiklen fortsætter under banneret

Også Skolelederforeningen er med i projektet:

"Vi er rigtig glade for, det er lykkes at finde midler til at starte dette projekt op", siger formand Claus Hjortdal. Dansk og matematik er de to vigtigste kernekompetencer igennem hele livet. Vi glæder os over, at programmet samler både viden fra forskning og praksis, samt at målet er videndeling. Så vi vil opfordre kommuner og skoler til at byde ind i programmet - for elevernes skyld".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.188 andre er allerede tilmeldt