Madkundskab
0   565

Udsatte elever får også skolemad i København

3354 elever i København får økonomisk tilskud til skolemad i København. 282 elever får maden gratis. Tilskudsordningen er nødvendig, lyder det fra kommunen.

De fleste af eleverne får 5 kroner i tilskud per måltid, mens nogle får 10 kroner i tilskud. Tilskuddet er bestemt af familiernes indkomst og antallet af børn i familierne. 

"Tilskudsordningen er vigtig. For det ville være svært at forsvare, hvis vi ikke kunne udbyde madordning, til dem, der har mest brug for den", siger specialkonsulent i København Kommunes børne- og ungeforvaltning Astrid Dahl. 

Artiklen fortsætter under banneret

Forvaltningen anbefaler skolerne, at alle elever får et ansøgningsskema, når de begynder i skole.

"Der har været modstand mod at dele det ud til alle, men det er klart vores anbefaling", siger Astrid Dahl som forklarer, at det kan være svært for lærerne at skulle pege enkelte familier ud som lavindkomstfamilier.

Inklusionspædagog sætter pris på skolemad

På Sønderbro Skole på Amager er Laura Funder ansat som inklusionspædagog. En del af hendes arbejde er at finde ud af, om enkelte elever har brug for hjælp til skolemad.

"Det handler om at skabe tillid til eleverne og opbygge en relation til dem. Så kan jeg registrere om de ofte er sultne og spørge til, hvorfor de ikke har mad med. Hvis de er fire-fem børn i en familie, og mor er på kontanthjælp, så gælder det om, at de får ansøgningsskemaet med hjem. Efterfølgende skal jeg spørge ind til, om de også har fået skemaet afleveret", siger Laura Funder.

Laura Funder bestiller selv mad for nogle af de elever, som får gratis skolemad, og hun hjælper også nogle forældre med at få bestilt maden.

"Jeg står i boden i morgentimerne, så jeg er der, når forældrene kommer forbi".

Gratis mad kræver god klassekultur

Laura Funder har også oplevet, at elever som får skolemad hver dag, kan være udsatte for andre elevers bemærkninger.

"Der var en elev fra 1. klasse, der sagde, at alle dem, der får mad hver dag, er dem, der er på støtten. Der skal jeg ind med inklusionsarbejdet og se på, hvilke værdier, der strukturerer klassefællesskabet", siger Laura Funder.

Hun sætter dej over til boller om eftermiddagen, inden hun går fra skolen, og møder så klokken 7 og bager boller til eleverne.

"Jeg bruger en del af min inklusionstid på at være i boden. Det betyder meget, at de kan komme ned og få noget mad. Det at de kan få en friskbagt bolle betyder meget for mange af eleverne. Og hvis jeg har brug for at komme tæt på nogle elever, kan jeg også invitere dem til at være med til at bage".

Morgenmadsklubben på Sønderbro Skole er etableret i samarbejde med Fødevarebanken. De leverer frugt, mælk, ost og cornflakes, som skolen serverer som gratis morgenmad for eleverne.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.316 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

PUBLICERET - Sinatur -konkurrence 2 D2016-010501 1.0

Så er det sommer, og folkeskolen.dk har sat biografbilletter inkl. tilbehør og et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller på højkant i en sommerkonkurrence. Der kommer nye spørgsmål de næste 2 uger, så følg med og forøg dine vinderchancer.

 Tricks