Kredsformand Flemming Kjeldsen holder fast i, at hvis pædagoger skal undervise i 4. til 10. klasse, skal de have to ansættelsesbreve - ét som lærer og ét som pædagog.

Pædagoger underviser stadig i Viborg

Pædagoger og andre ikke-læreruddannede får lov at fortsætte med at varetage fagdelt undervisning på mellemtrinnet og i udskolingen, fordi en ændring på nuværende tidspunkt af skoleåret giver for store problemer - og fordi pædagogernes jobgaranti har skabt udfordringer for skolelederne. I Viborg har problematikken nu udviklet sig til et overenskomstspørgsmål.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For at undervise i folkeskolen skal man være læreruddannet - kun hvis pædagogerne har særlige kvalifikationer til at undervise i det enkelte fag, kan de undervise som faglærere i henhold til folkeskolelovens paragraf 28 stk. 2.

Pædagoger underviser alene i Viborg

"Jeg anerkender, at skolechefen tager det alvorligt og har taget fat på problemet. For det er et problem, og det har hele tiden været min holdning, at man skal gøre alt, hvad man kan, for at rette op på det med det samme", siger formanden for Viborg Lærerkreds Flemming Kjeldsen og fortsætter:

"Men resurserne på skolerne i Viborg er små, og derfor har der også været et økonomisk incitament til at bruge pædagogerne som undervisere i fagene. Alle pædagogerne er jo stadig på lønningslisten, selv om sfo-tiden er reduceret, og det er nok den væsentligste årsag til, at man i en række tilfælde har valgt at bruge pædagoger som undervisere i stedet for uddannede lærere.  Men et krav om en ændring i planlægningen her og nu vil med stor sandsynlighed give problemer for en række lærere og forværre deres arbejdssituation. De lærere ville blive pålagt pædagogernes timer og dermed få en byrde, de ikke kan løfte. I forvejen er de nemlig spændt hårdt for i kraft af den øgede undervisnings undervisningsforpligtigelse".

KL anbefaler pædagogoverenskomst For at sikre ordnede forhold skoleåret ud er kredsen og forvaltningen i Viborg blevet enige om at lade de specifikke pædagoger fortsætte som faglærere og først rette endelig ind i forhold til folkeskolelovens uddannelseskrav fra skoleåret 2015/16.Kredsformanden insisterer på, at pædagogerne skal aflønnes efter lærernes overenskomst for de timer, hvor de underviser.

Men KL har fortalt Viborg Kommune, at hvis undervisningen kun er en lille del af en pædagogs job, er det okay at lønne vedkommende som pædagog med et særligt undervisningstillæg fra det såkaldte Skive-protokollat. I en mail til kommunens skoleledere gennemgår skolechef Chris Rævsgaard Hansen reglerne for brug af pædagoger i undervisningen. I forhold til overenskomst står:

"Kommunernes Landsforening har på forespørgsel oplyst, at det er opfattelsen, at såfremt en ansat alene varetager undervisning på 4.-10. årgang i et mindre omfang i forhold til den samlede ansættelse, kan man anbefale, at der sker aflønning for den fulde ansættelse efter den overenskomst, der dækker hovedbeskæftigelsen, og for undervisningstimerne ydes et undervisningstillæg svarende til satserne i Skive-protokollatet".

KL vil ikke over folkeskolen.dk oplyse, om dette er foreningens officielle holdning.

Men Skive-protokollatet handler alene om pædagoger, der arbejder i indskolingen, påpeger Flemming Kjeldsen. Det kan man efter hans opfattelse ikke bruge, når en pædagog arbejder som faglærer i 4. til 10. klasse. I øvrigt vil modellen i nogle tilfælde gøre pædagogerne dyrere for kommunen end uddannede lærere. En erfaren pædagog vil nemlig være på et løntrin, der er højere end en nyuddannet lærers - ligesom pædagogernes tillæg pr. undervisningstime er højere end mange læreres. Derfor er det en udmelding, der undrer kredsformanden.

"Jeg står i det hele taget temmelig uforstående over for, at KL har rådgivet sådan, og under alle omstændigheder vil jeg bringe sagen videre til Lærerforeningen centralt", fastslår kredsformand Flemming Kjeldsen.

Viborg-sagen: Mulig ulovlig undervisning bliver undersøgt 

Ingen invitation til forhandlinger Hos BUPL MidtVestjylland er det for næstformand Per Hesselberg pædagogernes interesse, der er i højsædet. Det var meningen, at overenskomstspørgsmålet skulle drøftes på et møde den 11. december med skolechef Chris Rævsgaard Hansen, hvor de sammen skulle finde en løsning på pædagogernes aflønning for fagfaglig undervisning. Dette møde har Viborg Kommune netop valgt at udskyde på ubestemt tid, oplyser Per Hesselberg.

For ham er det et dilemma, at Viborg Kommune har præsenteret KL's model, som vil give hans medlemmer en lidt bedre betaling end DLF's overenskomst. Ikke mindst fordi at nogle pædagoger føler, at de bliver pålagt at undervise.

"Vi respekterer, at man skal være på læreroverenskomst, når man underviser - med mindre at man kan blive enige om andet i Viborg. Men det kræver også, at DLF bakker op om det. Vi kan jo ikke stå stejlt på det (KL's model, red.), det er jo et samarbejde det her. Det handler jo om at finde en forhandlingsløsning, der er acceptabel for alle i det indeværende skoleår", siger Per Hesselberg.

Den udmelding giver lærerkredsformand Flemming Kjeldsen håb om, at Viborgs lærere og pædagoger i fremtiden kan blive enige om deres respektive roller i skolen, og at den nuværende situation blot er en overgangsfase. Ikke desto mindre er det en sten i skoen, at han ikke er blevet inviteret med til det - nu aflyste - møde.

"Det her handler om at respektere den undervisningskompetence, der står beskrevet i folkeskoleloven. Og i kraft af, at det er lærerne, der har den kompetence - og at det er et spørgsmål, der vedrører vores overenskomstområde, så finder jeg det meget mærkeligt, at de kun vil drøfte det med BUPL. Det giver jo ikke et indtryk af, at der er interesse for at finde en fælles løsning", fortæller Flemming Kjeldsen.

For skolechef Chris Rævsgaard Hansen er det vigtigt, at hverken lærere eller pædagoger pålægges opgaver, de ikke ønsker, selvom han ikke tvivler på, at de pågældende pædagoger i Viborg er tilstrækkeligt klædt på til at varetage og formidle de fag, de varetager. Derfor vil han gerne finde en løsning, alle kan enes om:

"I første omgang taler jeg det igennem med BUPL og vil have det fint med at finde en løsning og en måde at aflønne pædagoger på i overensstemmelse med deres uddannelse. Som udgangspunkt vil ansættelse som faglærer på læreroverenskomst være et fornuftigt afsæt".