Hvis forældre ikke har mulighed for eller lyst til at udstyre deres børn med en iPad eller anden digital platform til skolebrug, skal skolen stille en til rådighed, slår undervisningsministeren fast

Antorini: Ulovligt at kræve at elever medbringer eget it-udstyr

Kommunernes strategi for at få flere elever til at medbringe deres egne digitale undervisningsplatforme må kun bygge på opfordringer - ikke krav - og sådan skal det også tydeligt udlægges for forældrene. Sådan lyder det i et svar fra undervisningsministeren til De Konservatives Lene Espersen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ulovligt for en folkeskole at pålægge eleverne at medbringe eget it-udstyr. Det slår undervisningsminister Christine Antorini fast i et svar til De Konservatives uddannelsesordfører, Lene Espersen.

"En skole må gerne opfordre eleverne til at medbringe deres egen computer mv. Der kan dog ikke være tale om mere end en opfordring. Det er kommunalbestyrelsens og den enkelte skoleleders ansvar, at det klart og tydeligt kommunikeres til forældrene, at det ikke er et krav, at eleverne medbringer egen computer mv., så de ikke føler sig forpligtede eller pressede til at lade deres børn medbringe eget udstyr. Efter Undervisningsministeriets opfattelse vil det være kritisabelt, hvis en folkeskole skaber tvivl herom", skriver Antorini.

Det fremgår af folkeskoleloven, at alle udgifter til undervisning påhviler kommunerne.

"Det fremgår også af folkeskoleloven, at de nødvendige undervisningsmidler skal stilles vederlagsfrit til rådighed for eleverne. Det betyder, at hvis undervisningen er baseret på brug af fx computere eller tablets, skal folkeskolen stille sådanne gratis til rådighed for elever, der ikke ønsker at benytte eget udstyr", lyder det i Antorinis svar.

Flere elever skal medbringe eget udstyr

I forbindelse med regeringen og kommuneforeningen KL's strategi for at øge anvendelsen af it i folkeskolen, er der lagt op til, at flere elever skal medbringe deres egen tablet eller pc - den såkaldte 'bring your own device'-strategi (BYOD).

'Bring your own device' betyder også 'any device'

"Den ambitiøse satsning på digitalisering af folkeskolen, som er aftalt med regeringen, bygger på den forståelse, at hovedparten af eleverne selv medbringer deres egne digitale enheder, men at kommunerne stiller den digitale enhed til rådighed for de elever, som ikke medbringer egen enhed", lød det i et brev fra KL til landets borgmestre den 2. juli 2012.