Undervisningsmiljø
1   304

Dansk design hitter på svenske skoler

Den svenske skole Vittra Telefonplan er blevet verdenskendt som skolen uden klasselokaler. Det er den danske designer Rosan Bosch, som står bag. Hendes utraditionelle tilgang til indretning skaber åbne, fleksible læringsmiljøer, der sætter fantasien på arbejde.

Et isbjerg med indbygget biograf, organiske siddelandskaber og huleinspirerede hyggekroge er ikke umiddelbart noget, man forbinder med folkeskolers læringsmiljø. Ikke desto mindre findes netop disse på den svenske skole Vittra Telefonplan i Stockholm, hvor den danske designer Rosan Bosch har sluppet fantasien løs. Hun ligger vægt på, at det fysiske design skal afspejle nutidens undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

"Alle taler i dag om digitale medier og nye pædagogiske tiltag med differentiering og samarbejde på tværs. De fleste danske skoler afspejler bare stadig en tid, hvor læreren talte og eleverne lyttede. Hvis ikke det fysiske rum tænkes med, kan det ikke lade sig gøre i praksis at ændre undervisningsformen", siger hun.

Miljøet passer til eleverne
På Vittra Telefonplan er der ikke klasselokaler i traditionel forstand. I stedet er der mange åbne og fleksible læringsmiljøer, så eleverne kan arbejde i grupper eller selvstændigt, der hvor det passer dem bedst. Det nye design glæder Frida Monsén, lærer på skolen.

"Mange af mine elever er begejstrede over ikke at være lukket inde i små rum. De siger de bedre kan koncentrere sig, fordi de ikke sidder hele dagen og tænker: "Hvornår kan jeg gå hjem?"", siger hun til tv-stationen Euronews.

Rosan Bosch har efterfølgende indrettet yderligere to skoler fra den svenske Vittra-organisation. Hun står desuden bag læringsmiljøer på Ordrup Skole, Københavns Universitet, University College Nordjylland og Bornholms Efterskole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ