Anmeldelse Historie
0   164

Danmarks fjerne kolonier i syd og nord

Fakta<p>Forfatter: Heino Døygaard</p><br /><p>88 sider, 122,50 kroner</p><br /><p>Gyldendal</p><br /><p>Forlag: Gads Forlag</p>

'Evigt ejes kun det tabte'.

Artiklen fortsætter under banneret

Især Danmarks gamle kolonier i Caribien omgærdes i dag med stor interesse, mens denne er noget mere lunken eller ligefrem kølig, når det gælder Grønland og Færøerne. Men det kan naturligvis have andre grunde.

Dette med interessen kan også læses ud af denne bogs litteraturliste, 'Litteratur til elever', hvor 31 ud af 37 titler handler om tropekolonierne. Og de behandles på bogens første 66 sider, mens de nordiske kolonier, trods deres størrelse og betydning, må nøjes med 14 sider.

Endelig bærer også den noget omstændelige titel præg heraf. Det har ikke været helt nemt at finde en ny og ubrugt til det populære emne, som også forfatteren selv har behandlet flere gange tidligere.

Populært og spændende, pittoresk og eksotisk - historier fra de varme lande. Især er den lune del af bogens tekst interessant og bærer præg af forfatterens personlige interesse, mens de nordiske afsnit er mere leksikale og opremsende. Teksten er, omend noget ujævn, gennemgående godt skrevet og, omend noget nøgtern, oftest lettilgængelig.

Den er i forvejen informationstæt, så nogle, enkelte direkte misvisende, oplysninger kunne med fordel have været udeladt. Det gælder således i et afsnit om Kina-handelen, hvor de hurtige sejlskibe fra 1800-tallet, te-clippere, omtales. Her oplyses det, at den mest berømte danske fuldrigger var den femmastede bark 'København', og at den forsvandt på sin hjemrejse fra Østen. Men dette skib, en bark og således ikke en fuldrigger, blev bygget som fragt-skoleskib i 1921 og forsvandt på en tur fra Argentina til Australien i 1928.

I afsnittet om Grønland berettes det, at tyske vejrstationer på østkysten under Anden Verdenskrig 'blev nedkæmpet af den berømte Siriusslædepatrulje'. En noget forherligende fremstilling, da dette skete med massiv hjælp fra amerikanske svære bombefly og U.S. Coast Guards skibe og styrker.

Synd er det, at forlaget har sparet, så bogen kun er med en staffagefarve, mørk gul. De mange flotte og farverige originalillustrationer, blandt andre Albert Eckhouts malerier af indfødte, kommer derfor slet ikke til deres ret.

Alt i alt dog, især på grund af de mange informationer bekvemt samlede, en bog anvendelig som supplerende håndbog.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.381 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.468 andre er allerede tilmeldt