"Jeg tror, at mange af dem som er bekymrede, vil blive så glade, når de har gennemført eksamen. Den er på mange parametre rigtig, rigtig god", siger formand for Foreningen for madkundskab Lone Carlson om den nye valgfagsprøve, der har været så længe undervejs.

Råd til madkundskabslærere: Sænk skuldrene og få det bedste ud af eksamen

Foreningen for madkundskab får mange henvendelser fra lærere, som er bekymrede for, hvordan de skal få eleverne klar til eksamen efter mange coronaaflysninger af faget. Sænk skuldrene og få det bedste ud af prøven, lyder rådet fra den faglige forening.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er travlt derude", siger formand for Foreningen for madkundskab Lone Carlson og henviser til madkundskabslærernes planlægning og afvikling af dette skoleår.

Hun får henvendelser fra lærere, som står med store udfordringer, når de for første gang i dette skoleår skal have elever til afgangsprøve i det toårige valgfag madkundskab. Madkundskab er et fag, der i coronatiden har været lavt prioriteret, og der har på grund af corona endnu ikke været gennemført en obligatorisk afgangsprøve i faget.

"Mange elever mangler mange timer. 8.-klasserne har manglet deres 7. skoleår, når de skal til afgangsprøve, og det giver lærerne udfordringer. Da faget heller ikke har noget minimumstimetal, kan det blive meget svært at indhente det tabte. Der findes ikke noget materiale, der er så komprimeret, som det er nødvendigt for at nå igennem det på kort tid. Så lærerne bliver nødt til at plukke hist og her", siger Lone Carlson og tilføjer, at mange lærere er nervøse for prøven.

"Der er mange lærere, der ikke føler sig klædt på til at gennemføre prøven. Der står stadig en masse undervisere, som føler sig i frit fald. Mange kurser er blevet aflyst. Jeg er sikker på, man prøver at samle op på det nu. Vi laver også onlinekonferencer, for så kan vi nå at få afholdt flere kurser. Det kan måske være en udfordring for oplægsholderne med den store efterspørgsel, da det er de samme kapaciteter, der er bud efter".

Det kan måske være en udfordring for oplægsholderne med den store efterspørgsel, da det er de samme kapaciteter der efterspørges.

Elev: "Madkundskab var det eneste fag, jeg godt gad at gå til eksamen i" 

Håber prøven gennemføres i år

Lone Carlson håber og tror, at eksamen i madkundskab på trods af udfordringerne bliver gennemført over hele landet i år.

"Der er mange bekymringer, men man må være opmærksom på, at det er et vilkår. Når man som censor kommer til at stå i situationen, så ved man jo godt, at det har været turbulente år for dem, som bliver eksamineret. Man må som lærer gøre det så godt, som man kan i situationen".

Lærer om valgfag i madkundskab: Svært at nå at føre 75 elever til eksamen 

Afgangsprøve vil blive god oplevelse

Selv om der har været usædvanligt mange udfordringer ved implementeringen af den nye afgangsprøve, så mener Lone Carlson, at de frivillige prøver, der er gennemført, viser, at prøven godt kan blive en god oplevelse for bekymrede lærere og elever.

"Jeg tror, at mange af dem som er bekymrede, vil blive så glade, når de har gennemført eksamen. Den er på mange parametre rigtig, rigtig god. Den giver god mening i balancen imellem det teoretiske og praktiske, og eleverne står tilbage med en stolthed i processen og en ejerskabsfølelse efter eksamen", siger hun.