Blog
1   9

”Et samfund kan være så stenet”

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kalvebod Fælled Skole, De Fem Cirkler, Gemini Residence – om arkitektur

På Axel Torv overfor Tivoli i København lå der engang et stort indkøbs- og forlystelsescenter, Scala. Da det stod mere eller mindre tomt og ubrugt hen, blev det revet ned. På grunden er der opført en ny bygning – et spektakulært byggeri – ”De Fem Cirkler”.

Jeg har cyklet forbi fra tid til anden og indtil i dag blot registreret bygningen uden at skænke den en yderligere tanke. Dog skiller den sig så meget ud og er så særpræget, at jeg ikke helt har kunnet ignorere den.

DR har netop – søndag d. 21. Marts – sendt en udsendelse om byggeriet. Jeg forsøger at linke direkte til den ellers kan den findes i og ses via DR´s arkiv – søg på dato og/eller titlen:  ”De fem cirkler – Tivolis nye nabo”

https://www.dr.dk/drtv/program/de-fem-cirkler-_-tivolis-nye-nabo_242810

Artiklen fortsætter under banneret

I udsendelsen får man indblik i den arkitektoniske proces. En af de medvirkende arkitekter citerer Inger Christensen fra 1969:

”Et samfund kan være så stenet,

at alt er en eneste blok,

og indbyggermassen så benet,

at livet er gået i chok.

Og hjertet er helt i skygge,

og hjertet er næsten hørt op,

til nogen begynder at bygge

en by, der er blød som en krop.”

Jeg har netop været forbi og taget nogle fotos af den fantastiske bygning, som fremstår åben og imødekommende i bymiljøet på trods af den gigantiske størrelse.

 

I forbindelse med mit arbejde cyklede jeg i en periode til og fra min skole ved at passere cykelbroen ved havneholmen i København. Her er også opført en stor cirkelformet flot bygning – jeg tror den hedder ”Gemini Residence”.

Der ser ud til at være en trend mht. at bygge rundt – se bare Kalvebod Fælled Skole i baggrunden i videoen nedenfor.

Bygger man skole, må man også tænke skoleveje – hvordan børn kan færdes trygt til og fra skolen. Noget man har måttet erfare på Kalvebod Fælled Skole på Amager:

Er der spændende artitektur – gerne skolebyggeri ( nybygning, tilbygning, renovering ) – i dit lokalområde – så skriv gerne om det i en kommentar. Kan du linke til billeder vil det være rigtig fint.

Har du erfaring med at undervise i artitektur i Billedkunst eller I Håndværk & Deign, så skriv gerne om det – gerne med henvisning til billeder og/eller modeller.

”Hus – om arkitektur i indskolingen” forlaget Meloni. https://billedkunst.meloni.dk/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=6&Itemid=8


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.727 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.301 andre er allerede tilmeldt