Aula
10   37

Ny udfordring for skolerne: Nu skal arkiv udfases fra Aula

En ny melding om at Skoleintra-arkivet nu skal udfases fra den omstridte kommunikationsplatform Aula vækker dyb undren hos formanden for Danmarks It- og medievejlederforening. Han frygter, at det vil medføre en voldsom administrativ opgave for skolerne.

En beslutning om at udfase det gamle Skoleintra-arkiv fra den omdiskuterede skole-hjem-platform Aula kommer til at koste både bøvl, penge og medarbejdertimer på skolerne, forudser formanden for Danmarks It- og medievejlederforening, Thomas Dreisig Thygesen.

Samtidig undrer han sig voldsomt over beslutningen, som forleden er blevet meldt ud fra kommunernes it-hus, Kombit.

"Den havde jeg godt nok ikke set komme. Det undrer mig meget, at man så skulle bruge så kolossalt mange resurser på den overførsel af data, der fandt sted, da Skoleintra lukkede og Aula skulle åbne".

"Hvorfor skulle man dog bruge alt det krudt på det dengang, når man så alligevel skal i gang med at overflytte det hele igen. Det giver jo ingen mening at skulle lave opgaven to gange - bare fordi man ikke har været forberedt godt nok", siger Thomas Dreisig Thygesen til folkeskolen.dk/it

Artiklen fortsætter under banneret

I forbindelse med overgangen til Aula blev der gennemført en såkaldt central datamigrering fra Skoleintra til Aula. Disse data findes i dag i skolernes mapper med Skoleintra-arkiv i Aula. Det drejer sig om data af vidt forskellig karakter. Her opbevares både persondata af følsom og ikke-følsom karakter.

Problemstilling skal løses

Ifølge Kombits udmelding er datamigreret data fra Skoleintra statisk og knyttet til en bruger/medarbejder.

"Det er derfor ikke muligt at give adgang til data til nye medarbejdere eller fjerne adgang til data. Kombit har undersøgt mulighederne for, hvordan Skoleintra-arkivet kan håndteres, således at ovenstående problemstilling løses, og at gældende regler for opbevaring og sletning af data overholdes", lyder det i udmeldingen til skolernes projektledere fra Kombit.

Konklusionen blev, at den bedste løsning ville være at udfase Aulas Skoleintra-arkiv, hvilket den kommunale styregruppe har godkendt. Det vil sikre mest muligt af videreudviklingsbudgettet til andre områder, lyder det. Fremover skal de data, der stadig er relevante at opbevare af forskellige årsager, opbevares andre steder, lyder det fra Kombit.

Beslutningen betyder, at medarbejdere fra den 15. juni ikke længere har adgang til Skoleintra-arkivet.

"Datamigrereingen fra Skoleintra til Aula gav også store udfordringer i sin tid. Der skulle bruges rigtig mange kræfter på det. Nu skal det så udfases igen. Vi taler virkelig mange mandetimer her. Det er massivt, hvad det kan risikere at afføde af ekstra arbejde og udgifter", siger Thomas Dreisig Thygesen, der er pædagogisk it-konsulent i Kerteminde Kommune,

Han har nu skrevet til Kombit og bedt om en uddybning, men har foreløbig ikke fået et svar.

"Ikke gennemtænkt"

"Der er simpelthen nogen, der har lavet en løsning, der ikke har været gennemtænkt. Man har ikke tænkt igennem, at det ville blive problematisk med tiden, og umiddelbart tænker jeg da, at ansvaret ligger hos Kombit", siger Thomas Dreisig Thygesen - og tilføjer:

"Det er en opgave, der igen kommer til at koste penge. Det er som om, at hver gang man rører ved noget med Aula, eller der sker ændringer, så koster det ekstra penge. Og her sker altså en ændring, som er helt uforståelig i forhold til det kæmpe arbejde, der har været lagt i den tidligere datamigrering".

Han peger på, at man i hver eneste kommune nu skal i gang med at skabe sig et overblik over, hvad der ligger i arkiverne - og hvorvidt det skal flyttes eller ej. Og hvis det skal flyttes - hvor skal det så flyttes hen?

"Og hvem skal gøre det? Kan man have en central medarbejder til det, eller er man nødt til at have kendskabet til de her forskellige dokumenter lokalt på de forskellige skoler? Det er man jo nok. I værste fald vil det tage noget fra undervisningstiden, hvis der skal sidde lærere eller vejledere og rode med det", siger Thomas Dreisig Thygesen.

I meldingen fra Kombit fremgår det, at kommunerne eller de enkelte skoler frem til den 15. september kan bestille udtræk af Skoleintra-arkivet hos firmaet Netcompany. Forventeligt fra 15. oktober slettes data fra Skoleintra-arkivet "og vil fremover være opbevaret i Sikker fildeling, kommunens ESDH-løsning eller andet efter behov", fremgår det.

Folkeskolen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kombit.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.047 andre er allerede tilmeldt