Blog
4   12

Facebook, beskedtråde og GDPR

Abonner på nyt om Susanne Christensen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Så gik første uge med fjernundervisning, og hvad er så status?

Det er ingen hemmelighed, at jeg er er ret aktiv på bl.a. Facebook, og det har været interessant at se opslagene i løbet af den seneste uges tid.

Som nævnt i sidste indlæg, kommer der rigtig mange spørgsmål af teknisk karakter ift. forskellige udfordringer med både Meet og Teams. Dernæst er der en del opslag om fjernundervisning kontra nødundervisning, er det mon det samme, eller er der forskel? Og så debatten omkring fuld skema vs. anderledes skema i denne tid. Ja, der er mange spørgsmål og ligeså mange svar, som der er skoler.

Jeg ser også indimellem lidt bekymrende svar eller opfordringer. F.eks. nye programmer som introduceres som ‘den gode ide’, uden kritisk stillingtagen til GDPR og databehandleraftaler (note: skal eleverne logge ind på noget, skal siden undersøges nærmere før den må tages i brug!). Lærere som anvender Facebook til at dele de videoer, som de har optaget med dagens opgave, eller hvor der opfordres til at eleverne (eller det må jo så være forældrene) uploader billeder og videoer af en given opgave. Det er i min optik fuldstændig no-go, og jeg håber virkelig, at skolerne får strammet op på brugen af facebook. I min kommune er det på ingen måde tilladt at dele videoer på denne måde og da slet ikke at lade eleverne uploade billeder og videoer af dem selv på Facebook. Og hvorfor ikke spørger du måske? Well, det største nej er pga. databehandleraftale som man ikke kan lave med Facebook. Dernæst, det at dele en video med forældre på facebook kræver jo, at alle forældre er på facebook - og der er efterhånden flere og flere som siger nej til dette medie. Del i stedet videoerne på aula, upload dem til skoletube og lav link til videoen, opret en kanal på skoletube hvor eleverne kan uploade deres besvarelser, eller brug jeres google drev/teams til disse videoer og besvarelser. Der er mange muligheder for hurtigt at dele en video uden at det skal være på Facebook. Der bliver simpelthen nødt til fra skolernes side at være et langt større fokus på, hvad man gør og hvad man må!

Og så lige en sidste ting, som jeg også har lagt mærke til. Flere anvender deres egen telefon til at lave beskedtråde med elever/forældre, så de af denne vej hurtigt kan kommunikere med hinanden og dele billeder mv. Jeg kan sagtens se, at det er smart - vi har jo som regel telefonen lige ved hånden. Men er det mon i realitet så smart, at man deler sit eget private telefonnummer ud til elever og forældre? Jeg ved, at mange har været meget opmærksom på lige nøjagtig dette område, især efter vi kom under L409. Men det virker lidt som om, at det har man glemt her i denne periode. Har man arbejdstelefon, så fint nok - men det har de færreste. Men jeg er ikke sikker på, at det - i hvert fald for mig - ville være en god måde at kommunikere med mine elever og deres forældre på. Jeg vil til hver en tid bruge de kanaler, som jeg i forvejen har med forældre og elever (aula, drev, skoletube).

Artiklen fortsætter under banneret

Og så er jeg med på, at det kan være nødvendigt at bruge telefonen til at ringe til den enkelte forældre og følge op på, hvordan barnet har det for tiden, især med de helt små. Men for mig er der forskel på at bruge ens private telefon til et telefonopkald og så som beskedtråd med opgaver/besvarelse af opgaver. Men det kan være, at det bare er mig.

 

Indlægget er også bragt på indskoling.blogspot.dk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.073 andre er allerede tilmeldt