Anmeldelse Unge
0   72

En hjælp til ensomhed og forvirring

Titlen lyder måske gammeldags, men det er bogen ikke, for Linn Skåber har lyttet godt til alle de unge, hun har interviewet, og hun skriver, så man taber pusten, fælder en tåre og trækker på smilebåndet. Det er lige dele smukt, sørgmodigt, humoristisk og bittersødt. Præcis som teenageårene.

Til ungdommen

Fakta


Titel
Til ungdommen

Forfatter
Linn Skåber

Illustrator
Lisa Aisato

Pris
250

Sider
255

Forlag
KoppelWrite

Her er så sandelig noget at hente for skoleelever i teenagealderen, som Jesper Juul kaldte ”ommøbleringsalderen”. Eller også kan man bruge et udtryk fra en af teksterne i "Til ungdommen", nemlig "teenagefødsel". Den tager tid – og den er hård!

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er fyldt med fine, små realistiske fortællinger, og der skydes intet under stolen. ”Jeg tror på Gud Fader – og på andre mindre ting …” – hvorefter en lang række ”mindre ting” opridses.

Et gennemgående tema handler om at være god nok og om skrækken for at blive voksen. Også mere (stor)politiske udsagn kan man læse, for eksempel ”Norge er en hvid skjorte med lort og oliepletter og blod på”.

Et sted byder luftkaptajnen velkommen om bord i et fly fra Oslo til Tokyo og får derved lejlighed til at sende en hilsen til sin forhenværende lærer, der er med om bord som passager. Det er klar og direkte tale!

Et afsnit hedder ”Hvad jeg ønsker mig til min konfirmation?”, og det er en konfirmand in spe, der sender en hilsen til sin ”sjove” onkel Roar med et ønske om, at han – onklen altså – flytter til Australien, Kina eller Helsinki. Og så opridser konfirmanden ellers en række fromme ønsker til onklen, blandt andet at han gerne er fri for spørgsmålet, om den kommende konfirmand er en lille homodreng. Til sidst har konfirmanden dog alligevel ét ønske: ”Penge måske, så jeg kan invitere min kæreste ud at spise. Andreas elsker indisk”.
Bogen er oplagt som julegaveidé til både unge og voksne, for den består mestendels af små monologer, der ikke kræver timevis af fordybelse for at blive rørt og hørt. Man kan også læse digte, essays, noveller, og det hele er mere end almindelig velegnet til undervisning i udskolingen, og så indgyder "Til ungdommen" håb, forståelse og maner til sammenhold. En teenager vil helt sikkert føle sig mindre ensom med alle sine store følelser, hormonerne med mere med denne bog i hænderne. Den vil simpelt hen blive en god ven, hvis bare den finder frem til sin læser.

Det er stor kunst at kunne skrive, så teksten griber en om hjertet, får en til at trække på smilebåndet, så man synker en stor klump og fælder en tåre. Læg dertil Lisa Aisatos smukke, varierede og vidunderlige illustrationer, der lægger flere lag til denne smukke og interessante bog.

PS: Har man i øvrigt ikke læst/kigget Aisatos ”Livet – Illustreret” (Straarup & Co. 2020), så venter der en stor, stor oplevelse forude.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.508 andre er allerede tilmeldt