Massiv færøsk lærermangel

Ti procent af lærerne i folkeskolen på Færøerne er ikke uddannet som lærere. I Vestmanna, en af Færøernes større byer, er det sågar hver tredje lærer, der ikke har relevant uddannelse, og situationen forværres.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det viser en opgørelse for det forgangne skoleår, men meget tyder på, at situationen bliver værre i det just påbegyndte skoleår.

Elsa Birgitta Petersen, formand for Føroya Lærarafelag, siger til avisen Socialurin, at der er flere årsager til lærermanglen:

"I 2000 indgik vi en aftale om at der skulle ansættes flere i folkeskolen til at løse de opgaver, som den nye folkeskolelov pålagde os. Derfor blev der oprettet flere nye stillinger".

"Lærerlønnen er ikke konkurrencedygtig, og derfor er der flere, som søger arbejde i det private erhvervsliv. Lærerne frygter ikke, at de ikke kan få arbejde som lærere igen", siger Elsa Birgitta Petersen.

Som en følge af lærermanglen har Færøernes lærerskole i år optaget elever til to klasser, hvilket sidst skete i 1977.