Grønland
0   8

Første børnerettighedsskoler i Grønland

Konceptet rettighedsskoler er nået til Grønland, hvor to af de ti nye Unicef rettighedskoler befinder sig. Det bliver de første af sin slags på øen, og skolerne vil i dette skoleår fungere som pilotskoler, inden de bliver certificeret i 2021.

Viden, elevinddragelse, læring og lederskab. Det er de fire grundlæggende byggeklodser, som Unicefs rettighedsskoler er bygget af, og de skal være med til at undersøge og forbedre skolen ud fra et børneperspektiv.

Konceptet er skabt og udviklet af Unicef i England for mere end 15 år siden og er siden udbredt til en lang række lande, herunder Danmark. Projektets formål er at fremme børns rettigheder som grundlag for det fællesskab, en skole er. I 1991 godkendte Danmark FNs Børnekonvention, som danner udgangspunktet for alt arbejdet på en Rettighedsskole i dag.

Artiklen fortsætter under banneret

Ti nye skoler på vej

I dette skoleår er der ti nye rettighedsskoler på tapetet, som hermed følger i samme fodspor som de mere end 50 danske rettighedsskoler, som enten er certificerede eller er undervejs.

Blandt dem er Minngortuunnguup Atuarfia og Nalunnguarfiup Atuarfia i Sisimiut i Grønland, til at stifte bekendtskab med den nye type skole. Qeqqata Kommunia og Unicef Danmark har nemlig indledt et samarbejde.

"I Grønland har vi oplevet en øget opmærksomhed på børns stemme og rettigheder, men der er fortsat et godt stykke vej at gå. Jeg ser meget frem til at videreudvikle Unicefs indsats i Grønland i form af partnerskaber, projekter og oplysning," siger Maliina Abelsen, som er programchef for Unicef i Grønland, på Unicefs hjemmeside.

Det er Unicefs erfaring fra rettighedsskolerne, at det konkrete arbejde med børns rettigheder giver elever en stærkere stemme, mere indflydelse og solid viden om, hvad rettigheder betyder i såvel det daglige som for børn i hele verden. Skolerne skal gennemgå seks forskellige trin i løbet af et år, hvor de efterfølgende bliver certificerede. Sådan beskriver Unicef selv succesen med rettighedsskolerne.

De andre danske skoler, som bliver rettighedsskoler i 2021, er bl.a.  Kobberbakkeskolen i Næstved, Høng Privatskole, Byens Steinerskole på Frederiksberg og Sabro-Korsvejsskolen i Aarhus.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ