SF's Jakob Mark vil have undervisningsministeren til at presse kommuner til at forhandle lokale arbejdstidsaftaler. DLF's Gordon Ørskov Madsen foretrækker dog, at man afventer de igangværende arbejdstidsforhandlinger.

DLF til SF: Klap lige hesten

SF's Jacob Mark vil have undervisningsministeren til at presse på for, at der laves "ordentlige lokalaftaler" i alle kommuner. Men Lærerforeningen opfordrer til at vente med arbejdstidsinitiativer, til forhandlingerne om en arbejdstidsaftale er overstået.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Man kan altså ikke lave god undervisning, hvis man ikke har tid til at forberede den". Sådan skrev SF's  gruppeformand Jacob Mark på sin Facebookside i sidste uge.

I et interview til Politiken Skoleliv sagde han, at Undervisningsministeriet bør kortlægge landskabet over lokale kommunale arbejdstidsaftaler med lærerne, og at ministeren bør kontakte de kommuner, der ikke har en aftale med lærerne.

Han mener, at det er tid til handling - selv om lærernes og kommunernes forhandlere lige nu er i gang med at se, om de kan blive enige om en central arbejdstidsaftale for lærerne.

"Lov 409 skal afskaffes endegyldigt, og ind til forhandlingerne er overstået, så skal deres laves ordentlige lokalaftaler i alle kommuner. Det vil SF forsøge at få ministeren til at presse på for", lød det fra Jakob Mark på Facebook i sidste uge.

Skolestart: 90 procent af lærerne har en lokal arbejdstidsaftale 

DLF: Lokale aftaler fremmer god skole

Formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen er helt enig med Jacob Mark i, at der er behov for gode lokale aftaler over hele landet. Han synes, det er besynderligt, at der er kommuner, der stadig afviser at indgå i forhandlinger om en lokal aftale.

"Vi ved, at lokale aftaler er en fordel. Det ved vi fra Lærerkommissionens rapport. Lokale aftaler er ikke alene godt for lærernes arbejdsvilkår og arbejdsmiljø, det er også en fordel for elevernes skolegang. Lokale aftaler fremmer den gode skole. Jeg er enig i den del", siger Gordon Ørskov Madsen og tilføjer:

"For mig er det vigtigt, at alle medlemmer skal være omfattet af en central arbejdstidsaftale, og det bliver afklaret i løbet af kort tid. Så vi må lige tage bestik af, om vi når i mål med en central aftale, og hvordan skal lokale aftaler spille sammen med den, før vi tager yderligere initiativer".

Lokale aftaler er kommet for at blive

Gordon Ørskov Madsen fortæller, at han forventer, at der selv om der kommer en central arbejdstidsaftale stadig vil være lokale aftaler.

"For mig handler det meget om, hvorvidt vi kommer i mål med en central aftale lige om lidt, eller om vi ikke gør. I en mulig central aftale, vil der også være et samspil med de lokale aftaler".

"Lokale aftaler kan netop bruges i forlængelse af den centrale aftale, som alle bliver forpligtet på. Jeg vil meget gerne klappe hesten, inden vi tager yderligere initiativer, fordi vi lige nu er i gang med forhandlinger", siger han.

Folkeskolen.dk har kontaktet Undervisningsministeriet for at få en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om SF's udmelding. Men ministeriet oplyser, at det ikke er muligt at få en kommentar fra ministeren.

Læs mere

Skoleliv.dk: "SF vil presse kommuner til at indgålokalaftaler om lærernes arbejdstid"

Powered by Labrador CMS