Overenskomst
1   22

Kommune blåstempler blokaderamt behandlingsskole

Greve har indgået en undervisningsoverenskomst med Skolen Sputnik, så den kan åbne en filial i kommunen. Det sker på trods af, at Greve Lærerforening har gjort opmærksom på, at DLF har en lovlig blokade mod behandlingsskolen, fordi den ikke vil tegne overenskomst for sine lærere.

I første omgang har Greve Kommune indgået en midlertidig undervisningsoverenskomst med den konfliktramte dagbehandlingsskole, men parterne forventer at have en endelig aftale klar til efteråret.

Det fremgår af et orienteringspunkt, som er på dagsordenen til byrådsmødet i aften. Her indstiller Center for Dagtilbud og Skoler og Center for Børn og Familier til, at byrådet tager sagen til efterretning.

Artiklen fortsætter under banneret

Skolen Sputnik har i forvejen afdelinger flere steder i København og i Gentofte, Rødovre og Hillerød Kommuner, og undervisningsoverenskomsten med Greve Kommune er en forudsætning for, at skolen også kan etablere en filial dér.

Greve Kommune bruger allerede Sputnik

Tina Beck-Nilsson, formand for Greve Lærerforening, bryder sig ikke om, at Sputnik åbner en filial i kommunen, fordi behandlingsskolen er omfattet af en blokade fra Lærernes Centralorganisation, som forhandler løn- og arbejdsvilkår for lærere. Blokaden skyldes, at skolen ikke vil indgå overenskomst med LC for sine lærere.

"Jeg har fortalt Greve Kommune om blokaden mod Sputnik. Jeg fik det svar, at en skole gerne må slå sig ned i kommunen, men at kommunen ikke er forpligtet til at bruge den. Jeg har så efterfølgende set i referater fra udvalgsmøderne, at kommunen har tre elever på andre afdelinger af Sputnik. Det vidste jeg ikke", siger Tina Beck-Nilsson.

Hun finder det problematisk, at der skal ligge et tilbud i kommunen, som bryster sig af at undervise, men ikke vil tegne overenskomst med LC.

"Hvis man vil ansætte personale til at undervise, skal de have en overenskomst med den relevante faglige organisation. Sådan er den danske model", siger kredsformanden.

Den midlertidige undervisningsoverenskomst mellem Greve Kommune og Sputnik bekræfter, at eleverne på behandlingsskolen skal have undervisning i den fulde fagrække og efter folkeskoleloven. Derudover fastslår aftalen, at undervisningen skal organiseres og tilrettelægges af læreruddannede medarbejdere. 

Greve har tænkt sig at benytte sig af filialen

Claus Jensen (V), der er formand for skole- og børneudvalget i Greve, vil ikke forholde sig til, at Skolen Sputnik er omfattet af en lovlig blokade.

"Vi sender allerede børn fra Greve Kommune hos Sputnik, så vi har i forvejen en aftale med skolen. Vi synes, det er godt for vores børn, at de får de bedste muligheder", siger Claus Jensen om de tre elever, der aktuelt er visiteret til Sputniks andre afdelinger.

Det fremgår af indstillingen til aftenens byrådsmøde, at Greve Kommune ikke er forpligtet til at henvise børn og unge til Sputniks nye filial i Greve. Men hvis kommunen visiterer børn til filialen fremfor til et alternativt udenbys tilbud, vil der være færre udgifter til transport, hedder det.

Claus Jensen bekræfter, at kommunen har tænkt sig at benytte sig af Sputniks nye filial.

"Børnene slipper for at bruge 40-50 minutter i taxi, når de kan gå på Sputniks lokale filial. Det handler om, hvad der er godt for børnene, og vi har et politisk ønske om, at børn skal i specialtilbud så tæt på Greve som muligt", siger udvalgsformanden.

Omtale af blokaden gemt væk i et bilag

Claus Jensen vil ikke forholde sig til, at Greve Kommune med undervisningsoverenskomsten blåstempler en blokaderamt skole.

"Udgangspunktet for os er børnene og ikke, om skolen har tegnet overenskomst med den ene eller den anden faglige organisation", siger udvalgsformanden.

Det fremgår af indstillingen til byrådet, at Skolen Sputnik har tegnet overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund, men politikerne skal ind i et bilag for at se, at medarbejdere, som primært underviser, ikke er omfattet af denne overenskomst.

Politikerne i Greve skal også læse bilaget for at se, at Sputnik er omfattet af en lovlig blokade. Da bilaget er et brev fra Dansk Erhverv, som forhandler overenskomster på Sputniks vegne, er udlægningen, at det er LC, som ikke vil give sig i forhandlingerne.

Skolernes tillidsrepræsentanter har fået besked om blokaden

I Greve Lærerforening forventer kredsformand Tina Beck-Nilsson, at Skolen Sputnik får svært ved at skaffe kvalificerede lærere til den nye filial, da blokaden betyder, at medlemmer af DLF hverken må søge job eller lade sig ansætte på skolen. Hvis de gør, risikerer de at blive ekskluderet af DLF, ligesom man kan miste retten til senere at blive medlem af DLF.

"Jeg har meddelt tillidsrepræsentanterne på skolerne i Greve, at Sputnik åbner en afdeling i kommunen, og at lærerne ikke må søge job der på grund af blokaden. Så kan tillidsrepræsentanterne gribe ind, hvis de hører om kolleger, som overvejer at søge", siger Tina Beck-Nilsson.

Udover Skolen Sputnik omfatter blokaden behandlingsskolerne Basen, Isbryderen, Vikasku og Skolen ved Sorte Hest.

Du kan læse byrådsindstillingen med bilag via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.409 andre er allerede tilmeldt