Anmeldelse

Rappe Hare

Hyldest til fællesskabet

Afrikansk dyrefabel om et fællesskab i opløsning og en kreativ løsning på et presserende problem.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den rappe og kloge Hare nægter at være mad for Krokodille, hvad der er prisen for, at alle dyrene kan få lov til at drikke vand af floden, hvor Krokodille hersker. Ingen ønsker – meget indlysende – at blive mad for et større dyr, og til sidst har alle dyrene gemt sig for hinanden. Fællesskabet smuldrer!

Fakta:

Titel: Rappe Hare

Oversætter: Vagn Plenge

Pris: 220

Sider: 36

Forlag: Hjulet

Hare når at stikke af og finder et skjulested i en grotte. Bøffel kommer til at vække Løve, og så må Bøffel også søge ly i grotten. De andre dyr forsøger at ryge Hare og Bøffel ud af grotten, men Bøffel får skrabet bålet væk fra indgangen, og til sidst ender også Løve inde i grotten.

Heldigvis kommer Hare med en klog og kreativ idé.

”Rappe Hare” er en hyldest til det værdifulde fællesskab, et fænomen, som den danske befolkning – alle befolkninger i verden – har bokset med under hele coronakrisen. Men det er også en diskussion, der aldrig bliver færdig, for der er hele tiden nogen, der tror, de kan smyge sig udenom, men sammen er vi altså stærkere.

Det er en dejlig optimistisk og glad billedbog om et vigtigt emne med dejlige farvestrålende, humoristiske og naivistiske tegninger. "Rappe Hare" må være det rene guf for indskolingen og for dem, der holder af afrikanske billedbøger.

Illustratoren og forfatteren John Kilaka er født i en landsby i Tanzania. Hans familie havde oprindeligt tænkt, at han skulle være jæger og fisker, og det var han også en tid, men lysten til kunst blev siddende i ham, så han flyttede til Dar es-Salaam, hovedstaden, uden meget mere end en blyant i bagagen. I dag er John Kilaka en betydelig kunstner og illustrator i Afrika. Han indsamler også tanzaniske eventyr, så de ikke går tabt, og i sine workshops inspirerer han børn til at skrive og illustrere deres egne historier.