Læremidler
3   29

I dag får danske elever fri adgang til 'platform for autoritativ viden'

I dag åbner lex.dk - en dansk onlineencyklopædi, som giver danske skoleelever fri adgang til kildesikret viden.

Internettet bugner med information - men langt fra det hele er kildesikret, men en ny dansk og digital encyklopædi skal sikre adgangen til korrekt information for bl.a. skoleelever og studerende. I dag lancerer Trap Danmark, Gyldendal og G.E.C. Gads Fond lex.dk - et opslagsværk, der skal fungere som "en ny platform for autoritativ viden" og som er en videreførelse af Den Store Danske Encyklopædi.

"Vi vil skabe et kvalitetstilbud til både skoleelever, studerende og til alle andre, som søger viden om, hvordan verden hænger sammen", siger Gyldendals direktør Morten Hesseldahl i en pressemeddelelse.

"Den Store Danske har ikke været opdateret siden august 2017, og det er derfor et kæmpe arbejde at føre værket up to date. Nu er der etableret en redaktion, og en meget stor gruppe fageksperter vil i de kommende år arbejde med værket".
"Med lanceringen af lex.dk og den påbegyndte opdatering af Den Store Danske samles vores bedste viden, formidlet på en måde, der gør den brugbar for alle interesserede og samtidig udgør et uundværligt redskab for både elever, undervisere og studerende på ethvert niveau", udtaler Anders O. Bjarklev, formand for De Danske Universiteters Rektorkollegium og bestyrelsesmedlem i Foreningen lex.dk.

Lanceringen finder sted mandag formiddag på lex.dk i DTU Science Park i Hørsholm, hvor blandt andre kulturminister Joy Mogensen (S) deltager. Også formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening Regitze Flannov er med, og Lærerforeningen har bakket op om projektet.

Nødvendigt i en global tid

Den nye digitale platform skal indeholde viden om Danmark på dansk. Den bliver frit tilgængelig for alle, og den skal blandt andet være med til at sikre, at børn og unge i fremtiden kan finde troværdige kilder.

Artiklen fortsætter under banneret

"I en tid med stigende globalisering og internationalisering er det vigtigere end nogensinde at kende og forstå sin egen baggrund og historie. Den viden, der skabes og skrives ind i en dansk virkelighed, er for borgere i Danmark det stærkeste udgangspunkt for indsigt i egen situation og udsyn i forhold til omverden", lyder det i et notat fra Gyldendal og G.E.C. Gads Fond.

"Megen viden om Danmark, vort sprog og kulturelle herkomst er imidlertid gemt af vejen. I nationale og lokale arkiver, i biblioteker, hos forlag og private entusiaster, i registre og fortegnelser hos myndigheder og på hjemmesider, der er ukendte for brede dele af befolkningen. Noget findes på papir, andet findes digitalt. Men det er spredt, usammenhængende og svært eller umuligt at komme til. Heri ligger en samfundsmæssig udfordring, idet uhindret adgang til sikker viden er en forudsætning for velfungerende demokratiske processer".

Forskellige samfundsinstitutioner som universiteterne, styrelser og større kulturinstitutioner, men også af private aktører i form af eksempelvis forlagene, står bag lex.dk. Også brugere kan indsende forslag, men i modsætning til det brugerstyrede leksikon Wikipedia, skal alle forslag godkendes af Lex's redaktører før publicering, og ved alle artikler tager en navngiven ekspert ansvar for indholdet. (rettet 26/5 kl. 15:25, red.)

Det nye opslagsværk er sat på Finansloven og får en bevilling på 23 mio. kr., der dækker perioden 2019 til 2022.

Norsk succes

Danmark er ikke det første land, der kaster sig ud et projekt med et kildeiskret større digitalt opslagsværk.

"Store Norske Leksikon (SNL) er i dag en selvejende forening, hvis medlemmer er alle norske universiteter samt en række andre institutioner, herunder Nationalmuseet. SNL har to millioner brugere hver måned og er dermed uden sammenligning Norges største website for forskningsformidling", står der i notitsen.

Det fremgår desuden, at studerende er de hyppigste brugere af opslagsværket, og at langt størstedelen af brugerne er under 40 år.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
782 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt