Kristendomskundskab
0   11

Nyt undervisningstilbud om livets store spørgsmål

Det handler både om Jesus og Muhammed, memes og menneskelivets store spørgsmål om alt fra tilgivelse og fordømmelse til burkaforbud og frihed i et nyt undervisningstilbud for de ældste i kristendomskundskab – også målrettet de højt begavede elever.

"Hvis alle verdensreligioner prædiker tilgivelse, hvorfor løser mange troende verdensledere så konflikter med trusler eller vold"?

Det kræver en vis analytisk sans og indsigt i både religion og internationale konflikter at svare dækkende på sådan et spørgsmål, og derfor fremgår det også, at her er tale om et af de såkaldte undringsspørgsmål, som er "til den højt begavede elev".

For knap havde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) offentliggjort sin beslutning om at droppe den nationale talentenhed for højt begavede elever i folkeskolen, førend ministeriet ikke desto mindre viser sig at være samarbejdspartner i et projekt, der omfatter en undervisningspakke til overbygningens kulturfag i folkeskolen - med fokus på højtbegavede elever. Materialepakken giver en grundlæggende indføring i, hvordan højtbegavede børn tænker og reagerer i forskellige situationer, samt hvordan man identificerer dem.

Gratis site

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningsmaterialet er tilgængeligt på et gratis undervisningssite med navnet Kosmos for lærere og elever i danske folkeskoler og gymnasielle institutioner. Kosmos er drevet af værkstedet Bazooka Aps og gjort muligt gennem samarbejde med en række institutioner, fonde og offentlige myndigheder, heriblandt altså Børne- og Undervisningsministeriet.

 Undervisningsmaterialet omfatter bl.a. 30 elevark, der retter sig mod de såkaldte kulturfag, nemlig kristendomskundskab, historie og samfundsfag i folkeskolens overbygning. Arkene er opbygget efter Bloms taksonomi og kan vel at mærke anvendes til både højtbegavede elever og til den brede elevgruppe.

Alene de 10 elevark i kristendomskundskab kommer vidt omkring og byder på masser af stof til eftertanke og dybe diskussioner i klassen. Det handler fx om tilgivelse, abort som 17-årig, aktiv dødshjælp, om at dømme andre, burkaforbud og personlig frihed, den fortabte søn - tilgivelse, kristen og homoseksuel og om, hvorvidt staten og folkekirken bør adskilles.

"Tilgiv altid dine fjender - intet irriterer dem mere"

Hvert enkelt af de 10 temaer er bygget op efter Bloms taksonomi, der bygger på, at forståelse af et emne kan betragtes som en kronologisk rækkefølge, der starter med simpel viden og forståelse, som bl.a. efterfølges af anvendelse, analyse og vurdering. Temaet om tilgivelse bygger blandt andet på 10 centrale citater fra Jesus, Mohammed, Koranen, digterpræsten George Herbert, Ghandi og Oscar Wilde, der citeres for følgende: "Tilgiv altid dine fjender - intet irriterer dem mere".

Første opgave går ud på at finde ud af, hvad citaterne betyder - og finde ud af, hvilke der kommer fra religiøse skrifter. Herefter analyseres kilderne, og eleverne skal med deres egne ord forklare, hvad kilderne citeres for at sige. Herefter suppleres citaterne med en stribe spørgsmål, der tjener som oplæg til diskussion af problemstillingerne - og bagefter tilpasses opgaven elevernes verden, når den skal munde ud i et produkt: "Lav et meme, der kort beskriver tilgivelse".

Det gratis undervisningsmateriale, der også omfatter videoer, findes på www.kosmosundervisning.dk

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.055 andre er allerede tilmeldt