Anmeldelse Skønlitteratur
0   44

Smuk fortsættelse

Danmarkshistorie fortalt gennem den følsomme vikingedreng Hjalte.

Hjalte og Kong Blåtand

Fakta


Titel
Hjalte og Kong Blåtand

Forfatter
Charlotte Blay

Pris
149,95

Sider
160

Serie
Vikingedrengens Saga

Forlag
Koustrup & Co.

”Hjalte og Kong Blåtand” fortsætter den spændende historie fra sidste år, ”Hjaltes kamp”, om den bløde vikingedreng Hjalte. Seneste opus handler om Hjaltes oplevelser på rejser rundt i Danmark sammen med Harald Blåtand og de to venner, trælpigen Kuska, der også er hans halvsøster, og venderdrengen Rurik.

Artiklen fortsætter under banneret

Hjalte irriterer stadig sin far, Jarl Trygve, fordi han ikke er barsk og stærk nok, og han ”idømmes” blandt andet en skræmmende nat i offerlunden, hvor han hele natten tænker på, om ulven kommer. Det gør den! – Hjalte prøver at være modig, men han kan meget bedre lide at snitte i træ og digte kvad. Det sidste er han eminent dygtig til og formår flere gange at imponere Harald Blåtand.

Halvsøsteren Kuska, som Jarl Trygve har med den kloge vendiske trælkvinde Groh, er ligesom sin mor dygtig med urter. Dronning Tove, Harald Blåtands dronning, kan også godt lide hende – og også Rurik, fordi han er vender, ligesom hun er. Kuska, Rurik og Hjalte inviteres til at ledsage Harald Blåtand til Jelling, og på turen møder de Harald Blåtands søn, Svend Tveskæg, der er i gang med et oprør mod sin far. I Jelling får Hjalte lov til at bruge sin hammer og mejsel på selveste Jellingstenen, og han inspirerer også til den store Jesusfigur på stenen. På turen vokser Hjalte og bliver stærkere, så stærk, at han efterhånden kan klare at håndtere sit tunge sværd.

Bag i bogen finder man faktasider og opskrifter på vikingemad, brændenældesuppe, bålkylling, lam i jordovn, vikingebrød og kærnemælksost – lige til at gå til sammen med eleverne som praktiske øvelser med rigtig mad som resultatet.

Charlotte Blay forstår at få en handling til at hænge sammen og gøre den spændende, og så er ”Hjalte og Kong Blåtand” endnu en smuk bog med skønne tegninger af Per O. Jørgensen.

Der kommer med garanti en bog mere, for der er flere ting, der endnu ikke er på plads. Hjaltes søster Sigrid er til moderens store sorg stadig gidsel hos venderne, og Rurik passer man godt på, så der måske kan laves en byttehandel engang i fremtiden. Og det er ganske vist: Den tredje bog i serien kommer til at hedde ”Hjalte på vikingetogt”. Læsere kan godt begynde at glæde sig.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.593 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt